Плюси та мінуси вживання зіркового анісу

Зірковий аніс, він же бодян – це дуже популярна темно-коричнева пряність, яка має форму зірки. Вона надає стравам солодкувато-гострого смаку і дуже часто використовується в азіатській кухні. Про користь бодяну відомо досить багато, та він має і побічні ефекти, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

До корисних властивостей бодяну можна віднести те, що він здатен покращити травлення та полегшити біль у шлунку. Якщо у вас здуття живота, надмірне газоутворення чи метеоризм, можна безпомилково сказати, що це симптоми порушення травлення. Зірковий аніс може вирішити цю проблему. Більше того, дехто стверджує, що його можна давати навіть дітям з коліками, однак Управління з продовольства та медикаментів США не рекомендує давати його немовлятам, оскільки він може викликати у них блювоту, нудоту і навіть судоми.

Крім того, бодян має протизапальні властивості. Їх йому забезпечують антиоксиданти, які запускають вивільнення багатьох важливих для імунітету сполук та допомагають боротись із запаленнями. Олію зіркового анісу застосовують для лікування запалення серцевого м’яза. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що вона також допомагає при ревматизмі, атеросклерозі та бронхіті.

Поруч із антиоксидантними, зірковий аніс має і протимікробні властивості. Річ у тім, що він містить сполуку під назвою анетол, яка допомагає у лікуванні кашлю, застуди та грипу. Шикімова кислота – це ще одна корисна сполука, яка міститься в цій спеції. Її доволі часто використовують у противірусних препаратах.

Дослідження, опубліковане в журналі Experimental & Clinical Sciences, показало, що зірковий аніс може зменшити окислювальний стрес і розмір пухлини у гризунів. Ці властивості він отримав завдяки біоактивним сполукам, таким як фітохінони, фенілпропаноїди та бетакаротин. Тому ця спеція може знизити ризик розвитку раку.

До побічних ефектів бодяну належать регургітація, помутніння зору, блювота, судоми, діарея, нерегулярне серцебиття та навіть інтоксикація. Це висновки дослідження, опублікованого в журналі Food Additions & Conmedants. Тому варто вживати його з обережністю і краще не давати його дітям. Додавати бодян до страв цілком безпечно, однак потрібно використовувати його в помірній кількості та переконатись, що це справжня спеція.

Поділись


Новини партнерів