Що робить плавання таким корисним

Плавання – це один з різновидів вправ, які можуть знизити ризик появи хронічних хвороб на кшталт діабету та гіпертонії. Крім того, плавання має цілий ряд інших переваг, пише Жіночий світ з посиланням на Insder.

Ось шість причин регулярно займатися плаванням:

Плавання зміцнює всі групи м’язів. Брайан Райт, доцент кафедри кінезіології в університеті ДеПау, пояснює,що під час плавання задіяні і нижня, і верхня частини тіла.  Різні стилі плавання тренують різні групи м’язів, а їх чергування може замінити комплексне тренування.

Плавання допомагає витратити багато калорій. Таке навантаження на м’язи потребує великої затрати калорій. Звісно, багато в чому витрата калорій буде залежати від інтенсивності тренування. Наприклад, 30 хв неквапливого плавання допоможе людині вагою 70 кілограмів спалити приблизно 220 калорій. Тоді як енергійне плавання, наприклад у стилі батерфляй, дозволить спалити вже 400 калорій. Також кількість витрачених калорій багато в чому залежить від професійності плавця – там, де досвідчений плавець рухатиметься без особливих зусиль, новачок витратить багато енергії.

Плавання покращує стан серцево-судинної системи. Американська асоціація серця стверджує, що для збереження здоров’я серцево-судинної системи нам необхідно 2,5 години вправ середньої інтенсивності на тиждень. Плавання входить в перелік вправ, які для цього підходять. Ще один фактор – це гідростатичний тиск, який вода чинить на тіло. Він допомагає посилити приплив крові до серця та посилити кровообіг. Що глибше ви занурюєтесь, то більшим буде гідростатичний тиск.

Плавання підходить для людей, що мають проблеми із суглобами. Коли ми заходимо у воду по груди, вага тіла зменшується приблизно на 90%. Це дозволяє зменшити навантаження на суглоби, тому люди, що мають проблеми з ними або люди похилого віку можуть безперешкодно займатися плаванням. Більше того, гідростатичний тиск зменшує чутливість до болю у суглобах. Дослідження показали, що найбільш корисними фізичні вправи у воді є для тих, хто страждає на артрит, фібромалгію, ожиріння, а також тих, хто має проблеми зі спиною та шиєю.

Плавання знижує рівень стресу. Регулярні фізичні вправи, в тому числі й плавання, пов’язують зі зниженням рівня психологічного стресу та покращенням настрою. Правильна техніка плавання включає ритмічне дихання, яке стимулює парасимпатичну нервову систему. Саме вона відповідає за відпочинок та розслаблення.

Плавання корисне для астматиків. Неспішне плавання дає помірне стійке  навантаження, яке необхідне людям, що страждають на астму. Також у критих басейнах рідше можна вступити в контакт з алергенами. Біг чи їзда на велосипеді значно частіше викликають напади астми, ніж плавання. Крім того, деякі дослідження показали, що плавання може покращити функцію легень, особливо у дітей.

Поділись


Новини партнерів