5 продуктів, які допоможуть вам очистити печінку

Безалкогольна жирова хвороба печінки – це дуже підступне захворювання, оскільки воно довгий час може ніяк не проявлятись. Хоча деякі люди і можуть відчувати такі ознаки, як постійне відчуття втоми та біль у верхній правій частині живота, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

“Ця хвороба є частиною метаболічного синдрому, який вражає людей з надмірною вагою, діабетом, гіпертонією, хворобами серця, проблемами з холестерином та щитовидною залозою. БЖХП може стати причиною гепатиту, цирозу та раку печінки”, – розповідає гастроентеролог доктор Кейр Шет.

Знизити ризик розвитку БЖХП можна, якщо вести здоровий спосіб життя. За словами гастроентеролога Роя Патанкара, світ зараз близький до епідемії БЖХП, особливо ризикують жителі розвинених країн. Насправді, в західному світі вона є провідною причиною цирозу печінки та операцій з трансплантації печінки.

Для лікування та запобігання розвитку БЖХП варто перейти на поживну та збалансовану дієту, яка включає багато фруктів, овочів, бобових та продуктів з цільного зерна. Також варто обмежити споживання рафінованих вуглеводів, трансжирів та алкоголю, регулярно займатись спортом, скинути надлишкову вагу та контролювати рівень цукру, холестерину і тригліцеридів у крові.

Незалежно від того, чи є у вас жирове захворювання печінки, чи ні, деякі продукти допоможуть вам зміцнити її здоров’я. Ось деякі продукти, що можуть вам у цьому допомогти:

Часник. Дослідження показують, що часник може бути корисним при жирових захворюваннях печінки. Наприклад, дослідження 2016 року показало, що сушений часник допоміг схуднути та зменшити жирові відкладення у людей, що страждають на БЖХП.

Зелень. Загальновідомо, що вживання листяної зелені, як шпинат або салатне листя, пришвидшує схуднення. Однак досліди на мишах показали, що також ці продукти можуть запобігти накопиченню жиру навколо печінки.

Кава. Кава теж зменшує накопичення жиру навколо печінки. Це підтвіердило дослідження, яке проводилось на людях, що страждають на жирові захворювання печінки.

Зелений чай. Зелений чай сприяє пришвидшенню схуднення. Він містить декілька антиоксидантів, включаючи катехіни, які можуть допомогти при жирових захворюваннях печінки. Хоча потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи може зелений чай зменшити жирові відкладення навколо печінки і покращити її функцію, вже встановлено, що він допомагає зменшити вміст жиру в крові та в організмі загалом.

Волоські горіхи. Волоські горіхи містять жирні кислоти омега-3, які зменшують запалення та покращують функцію печінки. Це підтвердив огляд досліджень 2015 року. Він показав, що печінка учасників, які мали БЖХП і вживали волоські горіхи, почала функціонувати значно краще.

Поділись


Новини партнерів