Фахівець розвінчав 5 найпоширеніших міфів про гепатит

Вірусний гепатит – це запалення печінки, яке може призвести до цілого ряду проблем зі здоров’ям, включаючи рак печінки. Є п’ять основних штамів вірусу гепатиту – А, В, С, D та Е. За даними ВООЗ, гепатити В та С разом забирають 1,3 мільйона життів у всьому світі, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Гепатит щороку стає все більш поширеним і в той же час, це захворювання постійно обростає міфами. Фахівець з хірургії печінки Махеш Гопашетті розповів, які міфи про гепатит є найпоширенішими та розвінчав їх:

Міф №1 – Усі види гепатиту смертельні. Насправді не всі різновиди гепатиту призводять до смерті. В більшості випадків гепатит навіть не надто впливає на повсякденне життя і не заважає дожити до старості.

Міф №2 – Гепатит і жовтяниця – це одне й те ж саме. Жовтяниця – це лише один із симптомів гепатиту. Важливо розуміти, що гепатит – це інфекція, яку спричинив вірус, тоді як жовтяниця викликана високим вмістом білірубіну в печінці. Саме він викликає пожовтіння шкіри та білків очей. Тож це не одне й те ж, але жовтяниця може бути викликана гепатитом.

Міф №3 – Гепатит невиліковний. Деякі види гепатиту минають самі без жодного медичного втручання. Однак іноді він прогресує і може викликати такі серйозні наслідки, як цироз печінки і тоді пацієнту доводиться відмовитись від вживання алкоголю та інших шкідливих речовин. При гепатиті С зазвичай призначають противірусне лікування.

Міф №4 – Ті, хто страждає на гепатит, повинні харчуватись самими вареними овочами і нежирним м’ясом, приготованим на пару. Харчування справді відіграє важливу роль у збереженні та поліпшенні функції печінки. Однак, якщо ввести в раціон такі жорсткі обмеження, це може призвести до білково-калійної недостатності.

Міф №5 – Гепатит – це спадкова хвороба. Аутоімунний гепатит дійсно може передаватись генетично. А гепатити В та С передаються через через кров та інші рідини організму. Також вони можуть передаватись від матері до плоду під час вагітності. Цьому можна запобігти, якщо про інфекцію у матері відомо.

Поділись


Новини партнерів