Які продукти збільшують ризик утворення каменів у нирках

Ниркові камені – це тверді відкладення, що можуть викликати сильний біль у попереку. Вони утворюються або в самих нирках, або у сечовивідних шляхах, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Причин утворення каменів може бути багато. Наприклад, вони з’являються якщо не пити достатньо води або їсти багато солі. Раціон має велике значення для профілактики ниркових каменів, а також для стримування росту тих, що вже утворились. Одні продукти допомагають запобігти утворенню каменів у нирках, тоді як інші навпаки, збільшують ризик їх виникнення.

Ось деякі продукти, яких варто вживати менше, якщо ви маєте схильність до утворення каменів у нирках:

Сіль. Надлишок солі в раціоні пов’язаний з більшим ризиком утворення ниркових каменів. Більше того, це один з ключових факторів ризику. Сіль сприяє накопиченню кальцію в сечі. Варто дотримуватись денної норми солі для дорослої людини (близько 5 г на день) і не перевищувати її. Також слід уникати високооброблених закусок, в які додають багато цукру та солі.

Тваринні білки. Деякі білкові продукти тваринного походження збільшують кількість сечової кислоти, яку виробляє наш організм. При підвищеному ризику утворення каменів у нирках варто віддати перевагу рослинним джерелам білка, як горіхи, насіння, тофу, квасоля, тощо.

Продукти з оксалатами. Звісно, ці продукти не можуть самі по собі стати причиною утворення ниркових каменів, але вони можуть стати додатковим фактором ризику. Тому, знайте міру у споживанні оксалатів. Важливо не намагатись виключити їх з раціону повністю, особливо без консультацій з лікарем.

Солодкі газовані напої. Такі напої можуть стати причиною одразу кількох серйозних проблем зі здоров’ям. Вони містять величезну кількість цукру, при мінімальній поживній цінності (або й її повній відсутності). Серед іншого, вони шкодять ниркам.

Найкращий спосіб знизити ризик утворення ниркових каменів – це споживати достатню кількість води. Це підтримує функцію нирок та допомагає вивести з організму токсини і надлишок кальцію.

Поділись


Новини партнерів