6 способів знизити рівень глюкози в крові без медикаментів

Підвищений рівень цукру в крові виникає, коли організм не може перетворити його в енергію для клітин. Це поширена проблема серед хворих на цукровий діабет та серед тих, хто має підвищений ризик його розвитку. Якщо не тримати рівень цукру в крові в межах норми, зросте ризик захворювань серця, нирок, а також погіршення зору, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Багато людей навіть не здогадується, що в них надто високий рівень глюкози в крові. Та є способи тримати його під контролем. Ось 6 способів знизити рівень цукру без медикаментів:

Схуднути і займатись фізичними вправами. Учасникам американської національної програми профілактики діабету, розробленої Центром контролю та профілактики захворювань, пропонується знизити вагу тіла на 7% та займатися фізичними вправами середньої інтенсивності щонайменше 150 хвилин на тиждень. Клінічне випробування встановило, що у людей, які дотримувались програми, знизився ризик діабету 2 типу на 58% протягом трьох років.

Пити більше води. За словами доктора Ліни Велікової, яка вивчає аутоімунні захворювання, вживання достатньої кількості води допомагає ниркам виводити надлишок цукру з організму. Дослідження 2011 року, яке опублікували в журналі Diabetes Care, встановило, що ті, хто випиває принаймні 1 л води на добу, мають на 28% менший ризик зростання рівня цукру в крові, ніж ті, хто випиває 0,5 л і менше. Необхідна кількість води для дорослої людини залежить від її маси, в середньому жінкам потрібно 1,6 л води, а чоловікам – 2 л.

Обмежити споживання вуглеводів. “Організм розщеплює вуглеводи на цукри, які за допомогою інсуліну перетворюються на енергію для клітин”, – каже Велікова. “Незбалансований раціон з великою кількістю вуглеводів може порушити роботу інсуліну і призвести до збільшення рівня цукру в крові”.

Збільшити споживання клітковини. Дослідження 2017 року, опубліковане в Advances in Obesity Weight Management & Control, показало, що вживання найбагатших на клітковину фруктів та овочів – таких як банани, ягоди та броколі – допомагають знизити рівень цукру та зменшити масу тіла.

Вживати продукти з низьким глікемічним індексом. Глікемічний індекс визначається швидкістю розщеплення продукту і перетворення його на глюкозу. Обирайте ті продукти, які мають ГІ менший за 55. Це переважно овочі, крупи та фрукти.

Контролювати стрес. Стрес також впливає на рівень цукру у крові. Коли ми перебуваємо у стресі, вивільняється кортизол, який підвищує рівень глюкози в крові та робить організм менш чутливим до дії інсуліну. Доктор Велікова рекомендує знімати стрес за допомогою фізичних вправ або медитації.

Поділись


Новини партнерів