Дослідження показало, який сік допомагає знизити кров’яний тиск

Високий кров’яний тиск – це дуже поширений стан, який збільшує ризик хвороб серця та інфаркту. Нещодавнє дослідження, результати якого було опубліковано в Food Science and Nutrition, показало, що один популярний вид соку допомагає знизити показники артеріального тиску, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

В дослідженні взяла участь 481 людина. Учасникам вимірювали тиск на початку експерименту та наприкінці. Протягом всього дослідження учасники мали необмежений доступ до несолоного томатного соку, який надали науковці Токійського медично-стоматологічного університету та Тусонського інституту селекції рослин.

Усі учасники мали записувати, скільки томатного соку вони пили (якщо пили) і повідомляти результати науковцям кожні три місяці. З цих даних видно, що в учасників, які щодня протягом 12 місяців випивали, в середньому, по одній склянці томатного соку без солі, суттєво знизився артеріальний тиск. Також у них був нижчий рівень “поганого” холестерину в крові.

Середній систолічний артеріальний тиск учасників знизився з 141,2 мм рт. ст. до 137 мм рт. ст., а діастолічний – з 83,3 мм рт. ст. до 80,9 мм рт. ст.

Однак, важливо зазначити, що дослідження фінансувалось японською корпорацією Kikkoman, якій належить ряд брендів продуктів харчування, включаючи той, що виробляє несолоний томатний сік.

Крім можливої заангажованості науковців, дослідження має також ряд обмежень. Наприклад, ніхто не фіксував, які продукти, крім томатного соку, вживали учасники.

Важливість збалансованого харчування для контролю артеріального тиску годі заперечувати. Основна порада медиків для тих, хто страждає на гіпертонію – це зменшити споживання солі та збільшити частку фруктів та овочів, включаючи помідори, у раціоні. Оскільки томатний сік виготовляють з помідорів, то його позитивний вплив на рівень кров’яного тиску цілком можливий.

Поділись


Новини партнерів