Як зрозуміти, що в людини інсульт

Люди доволі часто плутають інсульти з інфарктами, хоча другий відбувається з серцем, а перший – з мозком. Інсультом називають припинення кровопостачання до певної ділянки мозку, внаслідок чого клітини в ній починають відмирати. А оскільки без мозку тіло функціонувати не може, наслідки інсульту відчуває увесь організм, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Розпізнати ознаки інсульту і вчасно звернутись по медичну допомогу для пацієнта вкрай важливо. Звісно, більшість симптомів залежать від того, яка саме частина мозку постраждала, але є декілька загальних ознак інсульту що виникають практично одразу.

В першу чергу, ознаки помітні на обличчі. Ви або хтось із ваших близьких відчуваєте оніміння та набрякання обличчя? Спробуйте всміхнутись, перевірте, чи можете ви контролювати м’язи з обох боків обличчя.

Оніміння та слабкість у руках можуть бути ранньою ознакою інсульту. Підніміть обидві руки. Якщо одна з них раптово впаде, або ви просто не зможете її нормально підняти, негайно викликайте швидку.

Також ознакою інсульту є порушення мовлення. Якщо ви помітили, що ваші близькі почали говорити плутано та нечітко, і назвати своє ім’я раптом стало важко, одразу зверніться до медиків.

Пам’ятайте, своєчасне медичне втручання може врятувати людину від інвалідності і навіть смерті. Тому при появі цих трьох симптомів пацієнта потрібно не зволікаючи доставити в лікарню.

Крім цих основних ознак, можуть виникнути порушення зору, труднощі з ходьбою, втрата координації та рівноваги, а також раптовий сильний головний біль.

Враховуючи важкі наслідки інсульту, його ознаки повинні знати всі, щоб вчасно викликати швидку. Інсульт може стати причиною паралічу, втрати зору, порушень мовлення, когнітивної функції, втрати пам’яті, коми та навіть смерті.

Поділись


Новини партнерів