Ячмінь чи пшениця: в чому різниця і який варіант корисніший

Злаки, такі як ячмінь та пшениця, були невід’ємною частиною раціону людей протягом тисячоліть. Обидві культури використовуються для виробництва напоїв, продуктів харчування, а також корму для свійських тварин, пише Жіночий світ.

Та чи знаєте ви, в чому між ними різниця та яку з цих круп краще обрати?

Обидві культури належать до родини злакових, яка включає також рис, кукурудзу та цукрову тростину. Коли пшениця споживається у цільному вигляді, вона є джерелом багатьох поживних речовин, включаючи фолати, мідь, фосфор, марганець, селен, ніацин, тіамін, кальцій та вітамін В6. З іншого боку, ячмінь містить багато антиоксидантів, вітамінів та мінералів. У цільному вигляді він здатен забезпечити організм клітковиною та такими поживними речовинами, як таких як ніацин, хром, фосфор, магній, мідь, селен, марганець та вітамін В1.

В Україні і пшениця, і ячмінь є дуже доступними, але у світовому масштабі пшениця все ж перемагає за цим показником – це найбільш вирощувана культура у світі, тоді як ячмінь посідає в цьому рейтингу четверту сходинку і в деяких куточках світу його дістати нелегко.

Відомо, що найбільше клітковини містять тверді оболонки зерна, що звуться висівками. Пшениця втрачає їх при переробці, але з ячменем цього не відбувається. 100 г ячмінного борошна містить 10,7 г клітковини, а неочищена ячмінна крупа – 17,3 г. Пшенична мука без висівок містить лише 2,4 г клітковини.

З точки зору вмісту білка, показники ячменю та пшениці практично однакові. Цільнозернова пшенична мука містить 13,2 г білка, а звичайна – 12. Для ячменю ці показники становлять 12,5 та 9,9 відповідно.

З точки зору смаку, ячмінь споживається в неподрібненому вигляді, тому має більш глибокий смак, однак варіанти страв, які з нього можна приготувати, обмежені. Тоді як з пшениці та пшеничного борошна можна безліч страв з різними смаками.

Таким чином, ваш вибір повинен залежати від того, який результат ви хочете отримати. Якщо ви хочете контролювати рівень цукру та холестерину в крові, краще віддати перевагу ячменю, оскільки його не очищують від висівок і він містить більше клітковини. Якщо ви хочете зміцнити загальне здоров’я та покращити самопочуття, обирайте будь-який з цих злаків, але тільки у вигляді цільного зерна. При переробці значна частина поживних речовин втрачається. Цільнозернові продукти покращують травлення, знижують ризик розвитку діабету 2 типу, хвороб серця та інсультів.

Якщо ви страждаєте на целіакію і вам потрібен продукт без глютену, вам не підійде ані пшениця, ані ячмінь. Зверніть увагу на коричневий рис, кіноа, пшоно, тощо.

Поділись


Новини партнерів