Науковці визначили, які продукти допомагають полегшити прояви виразкового коліту

Дослідження показало, що дієта з низьким вмістом жиру та великою кількістю клітковини може суттєво покращити якість життя пацієнтів з виразковим колітом, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Доктор Марія Обреу, професор медицини, мікробіології та імунології в Медичній школі Університету Майамі, каже, що пацієнти з пов’язаними із запаленнями хворобами кишечника часто цікавляться, яка їжа може полегшити їхні симптоми, але досліджень на цю тему практично немає.

В дослідженні, яке провела Обреу та її команда, взяли участь 17 людей, які страждають на виразковий коліт. Виразковий коліт – це запалення кишечника, яке може викликати спазми, біль у животі та появу крові в калі. Всі учасники дослідження мали легку форму хвороби або ж були у стадії ремісії.

Учасників поділили на дві групи. Одна група дотримувалась раціону з великою кількістю фруктів та овочів, в якому лише 10% всіх калорій отримувались з жирів.

Інша група споживала більше фруктів та овочів, ніж середній американець, але з жирів отримувала 35-40% всіх калорій.

Учасники дотримувались призначеної дієти місяць, а потім мінялись. За словами доктора Обреу, результати були вражаючими і чудово продемонстрували, як погано пацієнти харчувались на початку експерименту.

Дослідники виявили, що в учасників, які їли мінімальну кількість жиру, зменшувалось запалення та почав відновлюватись бактеріальний баланс кишечника. Однак, багатьом пацієнтам з виразковим колітом рекомендується уникати надлишку фруктів та овочів в раціоні.

Раціон з великим вмістом клітковини та малою кількістю жирів може допомогти й тим, хто страждає на інші типи запальних захворювань кишечника, наприклад на хворобу Крона.

“Зараз ми тестуємо подібну дієту на пацієнтах з хворобою Крона, але додаємо психологічний компонент, який допомагає довгий час дотримуватись здорового харчування”, – зазначила Обрі.

Звіт про дослідження був опублікований 30 червня у журналі Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Поділись


Новини партнерів