Експерти назвали 4 симптоми, які можуть вказувати на артрит

Артрит – це загальна назва запальних процесів у суглобах. Якщо його не лікувати, він може серйозно вплинути на повсякденне життя людини. Щоб вчасно виявити хворобу, потрібно знати її ранні симптоми, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Charity Arthritis Foundation вказує на 4 найпоширеніших симптоми артриту:

Біль. Це найперша і головна ознака артриту. Біль може з’являтись і зникати коли ви рухаєтесь чи відпочиваєте, або ж тривати постійно. При чому він не обов’язково з’являється в одній і тій же ділянці тіла.

Набряки. Існує кілька видів артриту, і деякі з них викликають набряки. Шкіра над ураженим суглобом може почервоніти, набрякнути і стати теплішою на дотик. Такі набряки можуть тривати кілька днів. Особливо варто звернути на них увагу, якщо вони з’являються частіше за три рази на місяць.

Зниження гнучкості гнучкості пальців. При артриті гнучкість пальців знижується поступово. Найчастіше ця проблема виникає одразу після пробудження, довгого сидіння за столом чи тривалого керування автомобілем.

Складність пересування. Якщо ви помічаєте, що вам важко рухатись або боляче вставати з крісла, швидше за все, у вас артрит.

Хоча видів артриту існує дуже багато, найпоширеніших всього три. Це остеоартрит, подагра та ревматоїдний артрит.

Остеоартрит починається з руйнування хрящів. Хрящ виступає “подушкою” між кінцями кісток, і коли він починає руйнуватися, на пошкоджених ділянках починають накопичуватись відкладення кальцію. Ці відкладення називаються остеофітами, вони обмежують рух і ще більше пошкоджують тканину суглоба. Іноді при остеоартриті спостерігається накопичення рідини всередині суглоба, що призводить до розтягнення суглобової капсули і втрати форми суглоба.

Подагра – це різновид артриту, який може викликати хворобливі набряки суглобів. Найчастіше вражає суглоби великих пальців, але не завжди. При подагрі суглоби сильно збільшуються і стають гарячими. Шкіра над запаленим суглобом може почати лущитись. Подагру викликає надлишок сечової кислоти в організмі. Він може бути зумовленим генетикою або раціоном харчування.

Ревматоїдний артрит – це тип артриту, при якому суглоби атакує імунна система.  Це аутоімунний розлад, при якому біля суглобів збирається надлишок рідини, що може призвести до ряду проблем. Наприклад, людина починає відчувати скутість та біль, оскільки рідина діє на нервові закінчення. Крім того, додаткова рідина може розтягувати суглобову капсулу та змістити суглоб.

Поділись


Новини партнерів