Як зрозуміти, що у вас зневоднення та як його уникнути

Якщо ви отримуєте менше вологи, ніж втрачаєте, ваше тіло зневоднюється. Волога дуже важлива для нашого організму, вона допомагає підтримувати температуру тіла, а також виводить з організму шкідливі речовини. Ви втрачаєте воду не лише при сечовиділенні, а і разом з потом та слиною, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Поки ви п’єте достатньо води, ваше тіло може пітніти та охолоджуватись. Якщо у вас діарея чи блювота, то вам потрібно вживати значно більше води, ніж звичайно.

Легке зневоднення може змусити вас відчувати втому, спричинити головний біль та втрату концентрації.

Перша ознака того, що ви зневоднені – це спрага. Але до того моменту, як вам захочеться пити, ви вже будете зневоднені деякий час. Сухість та липкість у роті теж свідчать про нестачу вологи в організмі.

Можна також зрозуміти, що ви зневоднені, якщо відчуваєте потребу у сечовипусканні менше, ніж чотири рази на день. Варто збільшити вживання води, якщо сеча має темне забарвлення і сильний запах.

Дієтологи зауважують, що те, що ви п’єте достатньо, щоб втамувати спрагу, не означає, що ви уникнете зневоднення. Необхідна кількість вологи залежить від температури повітря, рівня фізичної активності та загального самопочуття. Тому орієнтуватись варто саме на частоту сечовиділення та колір сечі. Вона повинна залишатись блідо-жовтою або прозорою.

Головний біль, запаморочення і навіть втрата свідомості також можуть бути ознаками зневоднення.

Особливо важливо, щоб зневоднення уникали маленькі діти. Сухість язика, плач без сліз, відсутність сечовипускання більш, ніж чотири години, а також знервованість – все це ознаки зневоднення у немовлят. Можуть свідчити про зневоднення швидке дихання, а також швидкий та/чи слабкий пульс.

Відновити водний баланс організму можна, якщо пити звичайну чисту воду та вживати продукти з високим вмістом вологи, такі як огірок, кавун, апельсини, персики та листя салату. Уникайте алкоголю, напоїв з кофеїном та продуктів з високим вмістом солі.

Поділись


Новини партнерів