6 причин, з яких ви можете відчувати здуття живота

Як часто у вас виникає відчуття здуття у животі? Переважно це пов’язано з переїданням, але якщо ви страждаєте від нього часто, це може бути ознакою недіагностованої хронічної хвороби, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Здуття живота може спричинити значний дискомфорт і здається, що воно виникає випадково у різний час. Та насправді у нього є конкретні причини. Ось якими вони можуть бути:

Велика кількість крохмалю та натрію у раціоні. Різні дієтологи заявляли, що споживання продуктів з високим вмістом натрію може призвести до затримки вологи в організмі і, як наслідок, до здуття живота. А продукти, багаті на крохмаль, такі як картопля та квасоля, збільшують газоутворення.

Вживання газованих напоїв. Відомо, що газовані напої – це одна з основних причин здуття живота. Газ потрапляє у шлунок разом з напоєм, викликаючи здуття та відрижку. Також більшість газованих напоїв містить багато цукру, який затримує воду в організмі. Це також призводить до набряків і відчуття здуття.

Запор. Відчуття здуття може виникати, коли вам не вдається випорожнитись. Якщо відходи надовго затримуються в кишечнику, вони починають бродити та виділяти газ. Причинами запору можуть бути нестача клітковини в раціоні чи зневоднення.

Хвороби кишечника. Такі захворювання, як синдром роздратованого кишечника, функціональні розлади шлунково-кишечного тракту, виразковий коліт та хвороба Крона можуть викликати здуття. Якщо вилікувати хворобу, яка спричинила здуття, воно минеться.

Ліки. Деякі види ліків можуть спричинити не тільки здуття, а й інші проблеми з кишечником. Навіть проносне може викликати здуття у деяких людей. У деяких жінок воно виникає через прийом гормональних контрацептивів.

FODMAP. Цей термін використовується для позначення вуглеводів короткого ланцюга, які легко засвоюються організмом. Вони можуть викликати відчуття здуття, біль у животі, надмірне газоутворення та діарею. FODMAP присутні в таких продуктах, як спаржа, часник, груші, манго, персики, макаронні вироби з пшениці та житній хліб.

Поділись


Новини партнерів