Фахівці назвали чай, який може подовжити життя

Загальновідомо, що збільшити тривалість життя можна, якщо регулярно займатись фізичними вправами та дотримуватись здорового раціону, пише Жіночий світ з посилання на Express.

Одним із продуктів, які можуть допомогти подовжити тривалість життя, є чай із шавлії. Хоча дослідження корисних властивостей цього напою ще не завершено, вже можна сказати, що він допомагає знизити ризик виникнення раку, зменшує симптоми діабету 2 типу та зміцнює здоров’я серця.

Шавлія містить карнозол, сполуку, протиракові ефекти якою вивчаються вже давно. Дослідження на тваринах і вирощених у лабораторії тканинах показали, що він може вбити декілька типів ракових клітин, не завдаючи шкоди здоровим клітинам.

Ще одне дослідження, в якому взяли участь більш, ніж 500 осіб, показало, що чаї з шавлії та ромашки знижують ризик розвитку раку щитовидної залози. В дослідженні 2016 року вказано, що шавлія допомагає запобігти генетичним змінам, які спричиняють виникнення раку товстої кишки.

Також шавлія допомагає у лікуванні діабету 2 типу. Це різновид діабету, при якому підшлункова залоза виробляє занадто мало інсуліну, або ж організм втратив чутливість до його дії. Якщо його не діагностувати а не вжити відповідних заходів, він може стати причиною серйозних ускладнень.

Однак, дослідження, проведене за участі 105 дорослих з діабетом 2 типу, які протягом двох місяців вживали 500 мг екстракту шавлії тричі на день, показало, що шавлія допомагає контролювати прояви діабету. В кінці експерименту в учасників знизився рівень цукру в крові, а також рівень глікованого гемоглобіну. Ще одне дослідження, яке проводили на лабораторних мишах, показало, що заміна води на чай із шавлії зменшує рівень глюкози в крові до вживання їжі.

Кілька досліджень показали, що шавлія ефективно знижує рівень холестерину. Високий рівень холестерину в крові може спричинити кілька серйозних серцевих захворювань та збільшує ризик інфаркту.

Невелике дослідження, проведене за участі  шести жінок, що пили 300 мл чаю з шавлії двічі на день, показало, що це допомогло знизити загальний рівень холестерину на 16%, “поганого” холестерину на 20%, а також підняти рівень “хорошого” холестерину на 38%.

Одне з досліджень встановило, що чай з шавлії знижує рівень тригліцеридів в організмі людини.

В той же час, науковці зазначають, що більшість досліджень корисних властивостей шавлії проводились на тваринах і використовували екстракти рослини, а не саму рослину. Потрібно більше досліджень на людях.

Також науковці попереджають, що шавлія містить сполуку під назвою туйон, яка робить шавлію ароматною але може бути токсичною в значних дозах (3-7 г на день). Чай з шавлії містить зазвичай 4-11 мг цієї сполуки, тож кілька чашок на день вам не нашкодять, а от з екстрактами варто бути обережними.

Поділись


Новини партнерів