Вчені розказали, в чому небезпека червоного м’яса

Червоне м’ясо є найбільшою насолодою для будь-якого любителя м’яса, але в той же час його пов’язують зі шкодою для здоров’я, особливо для серця, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Але що саме робить червоне м’ясо таким непопулярним серед медичних експертів? Останнє дослідження, яке провели науковці з Університету Колорадо в Боулдері, знайшло відповідь.

Дослідники повідомили, що сполука, яка утворюється в шлунку, коли ми вживаємо червоне м’ясо, відіграє суттєву роль у пошкодженні артерій. Також вона прискорює виникнення серцевих хвороб, ризик яких зростає з віком. Результати було опублікована в журналі Американської асоціації серця Hypertension.

“Наша робота вперше показала, що ця сполука не лише безпосередньо впливає на стан артерій, а і допомагає пояснити виникнення вікових пошкоджень серцево-судинної системи”, – сказала перша авторка дослідження Віена Брунт, науковий співробітник відділу інтегративної фізіології.

В дослідженні взяли участь 101 людина старшого віку та 22 молоді людини. Науковці встановили, що з віком спостерігається значне зростання рівня ТМАО в організмі.  ТМАО, або Триметиламін N-оксид, утворюється при споживанні таких продуктів, як червоне м’ясо, він є побічним продуктом його перетравлювання. Саме зростання рівня TMAO в крові після вживання червоного м’яса призводить до підвищення ризику серцево-судинних захворювань у старших людей.

Брунт зауважила, що TMAO виробляється в організмі всіх людей, навіть у молодих веганів, але він має тенденцію до накопичення, тому наслідки відчувають в основному у старшому віці.

Хоча вчені кажуть, що потрібні додаткові дослідження, вже точно можна сказати, що зменшення споживання червоного м’яса знизить ризик пошкодження артерій та виникнення хвороб серця.

Поділись


Новини партнерів