Вчені назвали п’ять факторів, які подовжують життя

Здоровий спосіб життя, в тому числі й правильне харчування, має вирішальне значення для збільшення тривалості вашого життя. Доведено, що регулярні фізичні навантаження та внесення певних змін до свого раціону можуть подовжити життя та допоможуть уникнути передчасної смерті, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За даними Гарвардської медичної школи, існує 5 ключових факторів, які визначають, чи ведете ви здоровий спосіб життя. Важливо вживати щодня 3 порції овочів та 2 порції фруктів щодня, а також отримувати в достатній кількості здорові жири та жирні кислоти омега-3.

Також на загальне здоров’я впливає ваш ІМТ, рівень фізичних навантажень, вживання алкоголю та куріння.

Вчені підрахували, що чоловіки, які виконують всі 5 умов, живуть на 12 років довше, а жінки – на 14. Люди, які не відповідають жодній з визначених вченими умов, значно більше ризикують померти від раку або серцево-судинних хвороб. При цьому ті, хто виконував лише одну з 5 умов, при цьому не важливо, яку саме, жили в середньому на 2 роки довше. Що більше здорових звичок людина має, то довше вона живе.

Ось 5 основних критеріїв здорового способу життя:

Здорове харчування. Здоровий раціон повинен включати овочі, фрукти, цільнозернові продукти, джерела здорових жирів та жирних кислот омега-3. При цьому потрібно уникати червоного м’яса, високооброблених продуктів, солодких газованих напоїв, великої кількості солі та транс-жирів.

Рівень фізичної активності. Людині потрібно не менше 30 хвилин помірної або інтенсивної фізичної активності кожного дня.

Індекс маси тіла. ІМТ – це співвідношення зросту та ваги. Еквівалентом нормальної маси тіла вважається ІМТ від 18,5 до 24,9.

Куріння. Тут усе категорично. “Здорова” кількість сигарет на день – це нуль.

Вживання алкоголю. Здоровою дозою алкоголю вважається від 5 до 15 грамів для жінок та від 5 до 30 грамів для чоловіків. Як правило, один напій містить близько 14 грамів чистого алкоголю. Це 350 мл пива, 150 мл вина чи 45 мл міцного алкогольного напою.

При цьому, регулярні заняття спортом ають вирішальне значення для покращення загального стану здоров’я. Люди, які регулярно займаються фізичними вправами, мають на 50 відсотків менше шансів на розвиток діабету 2 типу та деяких видів раку. Фізична активність навіть може зменшити ризик ішемічної хвороби серця та інсульту на 35 відсотків.

Поділись


Новини партнерів