Вчені розказали, як астма впливає на важкість перебігу COVID-19

Люди, що страждають на астму, можуть видихнути з полегшенням – останні дослідження показали, що астма не збільшує ризик важкого перебігу COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

В огляді записів 10 лікарень, пов’язаних із Northwestern Medicine, було розглянуто дані понад 1500 пацієнтів із COVID-19. З них 14% мали астму. Використовуючи моделі, що враховували вік, стать та етнічну приналежність, робили поправки на фактори ризику астми, такі як куріння та ожиріння, дослідники не виявили суттєвої різниці у шансах на госпіталізацію у людей, що хворіють на астму, та в тих, хто її не має.

Застосування препаратів, які зазвичай прописують астматикам, також не збільшують ризик госпіталізації. Крім того, з’ясувалось, що на смертність від COVID-19 астма теж не впливає.

“Ми очікували, що пацієнти з астмою важче переноситимуть хворобу, оскільки вірусні інфекції часто призводять до загострення астми”, – сказала провідна авторка дослідження, доктор медицини Анжу Пітерс, професор Північно-Західної школи медицини Фейнберга в Чикаго.

“Необхідно буде провести додаткові дослідження, щоб визначити, який вплив має астма на наслідки від COVID-19”, – додала Пітерс.

Отримані результати були опубліковані 18 червня у Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Поділись


Новини партнерів