Фахівці розповіли, чим небезпечний апельсиновий сік

Апельсиновий сік – найпопулярніший фруктовий сік у світі. Однак, деякі фахівці кажуть, що він може бути зовсім не таким корисним, як розповідають маркетологи, і навіть становити загрозу для нашого здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Хоча апельсиновий сік дійсно містить багато важливих вітамінів та поживних речовин, також у ньому присутня величезна кількість цукру. Зі склянкою апельсинового соку ви отримаєте 110 калорій, 2 г білка, 26 г вуглеводів, 22 г цукру, 120% рекомендованої добової норми вітаміну С, 15% денної норми тіаміну, 13% денної норми калію та 10% денної нори фолатів.

В склянці апельсинового соку значно більше цукру, ніж в середньому апельсині, в якому міститься лише 62 калорії та 12 г цукру.

В основному апельсиновий сік корисний завдяки вмісту цих трьох речовин:

Каротиноїди. Це пігменти, що надають продуктам червоного, жовтого та червоного забарвлення. Вони мають антиоксидантні властивості і захищають від шкідливого впливу вільних радикалів, які можуть стати причиною запалень і навіть раку.

Флавоноїди.  Це поживні речовини, що виробляються рослинами і добре відомі своєю користю для здоров’я. Апельсиновий сік особливо багатий на один тип флавоноїдів, що зветься гесперидин.

Вітамін С. Це одна з найважливіших поживних речовин, яка має багато функцій у організмі, включаючи перетравлення білків та прискорення загоєння ран. Вітамін С також є антиоксидантом і може покращити роботу імунної системи.

Ті ж поживні речовини ви можете отримати з апельсинів і це буде значно кращою альтернативою.

Скотт Кахан, доктор медичних наук, директор Національного центру ваги та оздоровлення США каже, що апельсиновий сік – то зовсім не корисний продукт.

Перш за все, це пов’язано з цукром. У склянці апельсинового соку міститься всього на 4 г цукру менше, ніж у склянці коли. Особливо обережними з апельсиновим соком слід бути людям, які страждають на цукровий діабет. Але навіть у тих, в кого діабету немає, стрибки рівня цукру в крові можуть спричинити хвороби нирок та серця.

Більшість медиків радять дорослим та дітям їсти цілі фрукти замість того, щоб пити фруктовий сік. У фруктах міститься клітковина, яка допомагає довше почуватись ситими. Дослідження показали, що вживання фруктового соку без отримання достатньої кількості клітковини може бути пов’язане з ураженнями та ожирінням печінки. Крім того, випиваючи сік з кількох фруктів ви збільшуєте споживання цукру, але залишаєтесь голодними.

У дослідженні 2011 року, опублікованому в журналі New England Journal of Medicine, було встановлено, що люди, які пили 100% фруктовий сік, набрали більше ваги за 4 роки, ніж люди, які його уникали. Звісно, сік давав не найбільший приріст ваги, приміром, ті, хто вживали підсолоджені напої набирали вдвічі більше зайвих кілограмів.

Не обов’язково виключати апельсиновий сік з раціону, але варто обмежитись однією склянкою на день. Якщо ви хочете збільшити споживання вітаміну С, віддайте перевагу цілому апельсину. Також, для зменшення споживання цукру, можна розводити сік водою.

Поділись


Новини партнерів