5 факторів, що визначають індекс маси тіла: як ми можемо вплинути на нього

Зараз у світі поширилась епідемія ожиріння. Воно є першопричиною та фактором ризику багатьох проблем за здоров’ям, включаючи діабет другого типу і навіть рак. Багато людей має надмірну вагу або ожиріння, але не знають про це, або ж просто не сприймають це серйозно. Тому надзвичайно важливо розуміти, які наслідки може мати ожиріння та як його визначити, пише Жіночий світ з посилання на Times Now.

Одним зі способів визначити, що у людини ожиріння, є розрахунок індексу маси тіла. За діапазоном, в який потрапляє ваш ІМТ, можна зрозуміти, маєте ви недостатню вагу, нормальну, надмірну, або ж страждаєте на ожиріння.

За даними Національного інституту серця, легенів та крові США, індекс маси тіла (ІМТ) – це показник вмісту жиру в організмі на основі зросту та ваги.

Які ж фактори визначають ІМТ?

Перш за все, це зріст. Він використовується для розрахунку ІМТ. Співвідношення ваших ваги та зросту дає уявлення про кількість жиру у вашому тілі. Очевидно, що люди з однаковими пропорціями, але різного зросту важитимуть по-різному.

Вага – це другий параметр, за яким розраховується ІМТ. Однак, варто врахувати, що вага включає вагу кісток, жирової маси та м’язової маси, а при розрахунку ІМТ враховується тільки загальна маса тіла.

Хоча при розрахунку ІМТ не враховують особливості ваших генів, генетика впливає і на зріст, і на масу тіла. Гени впливають і на схильність до повноти, і на конституцію тіла, і на зріст, що потім позначається на ІМТ.

Харчування має значний вплив на нашу вагу, що потім впливає на ІМТ. Ми не можемо ніяк вплинути на свій зріст, але можемо контролювати свою вагу за допомогою здорового харчування. Збалансована дієта в більшості випадків допомагає схуднути та підтримувати здоровий ІМТ.

Фізичні навантаження, які також впливають на нашу вагу, особливо важливі в дитинстві. Вони допомагають зміцнити кістки та прискорити ріст. В дорослому віці вони допомагають спалити більше калорій. Регулярні фізичні вправи також сприяють збільшенню м’язової маси, тому вони допомагають нормалізувати свій ІМТ.

Поділись


Новини партнерів