Як правильно вибрати сонцезахисний крем: Чому вищий SPF – це не завжди кращий захист

Як обрати правильний сонцезахисний крем, коли на ринку стільки варіантів? Перш за все потрібно перевірити фактор захисту від коротких променів сонця, або SPF.

Більшість експертів рекомендують використовувати SPF від 30, якщо ви проводите багато часу під сонцем. Однак, вищий SPF не завжди означає вищий ступінь захисту, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Більшість сонцезахисних кремів розроблені для блокування двох видів шкідливого УФ-випромінювання:

UVA – промені, що проникають в глибокі шари шкіри. Саме вони викликають появу темних плям, зморшок та спричиняють передчасне старіння.

UVB – промені, які змушують шкіру засмагати та спричиняють сонячні опіки.

Обидва види випромінювання можуть стати причиною раку шкіри.

SPF – це показник того, скільки променів UVB блокує крем. SPF 15 блокує 93% цих променів, SPF 30 – 97%, SPF 50 – 98%, а SPF 100 заблокує вже 99% променів UVB.

Але це не означає, що вищий SPF забезпечить кращий захист. Оріт Марковіц, доктор медичних наук, керівник відділу пігментних уражень та раку шкіри клініки Маунт Сінай, каже, що чим вищий показник SPF, тим гірше крем захищає від променів UVA. Це пов’язано з тим, що захисні інгредієнти взаємодіють між собою. Тому він не рекомендує використовувати SPF 100.

За даними Фонду раку шкіри, сонцезахисний крем з SPF 15 – найкращий вибір для повсякденного життя. Він ідеально підходить, скажімо, для вигулювання собаки.

Але якщо ви збираєтесь проводити багато часу на свіжому повітрі, скажімо, на прогулянці містом, обов’язково використовуйте крем широкого спектру дії з SPF 30. Сонцезахисні засоби широкого спектру дії захищають як від UVA, так і від UVB променів.

Також фахівці не рекомендують використовувати сонцезахисні засоби в аерозолі. Дослідження показали, що люди, які користуються аерозольними засобами, наносять лише 25% від необхідної його кількості. Щоб нанести достатню кількість сонцезахисного засобу в аерозолі, потрібно розпилювати його на кожну частину тіла протягом 6 секунд.

Замість спреїв рекомендується використовувати густі лосьйони. Наносити їх потрібно не менш, ніж за 15 хвилин до виходу з дому.

Незалежно від того, який SPF ви використовуєте, сонцезахисний крем треба поновлювати через кожні 2 години, якщо ви проводите багато часу на вулиці. Крім того ви повинні переконатись, що засіб, який ви обрали, водостійкий. Це захистить покриття від поту. Але, якщо ви скупалися в морі чи басейні, потрібно нанести крем повторно, щойно ви вийдете з води – водостійкий крем не є водонепроникним.

Поділись


Новини партнерів