Вчені виявили зв'язок між виробництвом серотоніну, дієтою і ожирінням

Заглибившись в проблеми метаболізму, дослідницька група виявила, що ентерохромафінні клітини, які вистилають шлунково-кишковий тракт, і є джерелом майже всього серотоніну в організмі, змінюються у мишей під впливом високожирової дієти. Дослідження опубліковане в Neurogastroenterology & Moility.

Незважаючи на відому метаболічну роль серотоніну, одержуваного з кишечника, основні причини підвищення рівня серотоніну при ожирінні і діабеті залишаються невідомими.

Дослідження пропонує нове розуміння механізмів, за допомогою яких відбуваються функціональні зміни в клітинах, які можуть сприяти зміні циркулюючого серотоніну, що спостерігається при ожирінні і метаболічних захворюваннях, і пов’язаних з ним шлунково-кишкових розладах, включаючи гастропарез і нудоту.

Активність похідного з кишечника серотоніну в цих метаболічних процесах має прямі наслідки таких метаболічних порушень, як ожиріння і діабет 2 типу.

«Спочатку ми показали, що ці клітини мають здатність відчувати і виділяти серотонін у відповідь на вибір поживних речовин в здорових умовах, що залежить від їх розташування в кишечнику», – говорить доктор Мартін. – «Тепер ми показали, що харчування, а також кількість клітин впливає на дієту в діабетичній моделі. Ми просуваємося по декількох напрямках, щоб зрозуміти динамічний зв’язок, який серотонін-продукуючі ентерохромафінні клітини мають з їх кишковим середовищем, щоб в кінцевому підсумку впливати на фізіологічні процеси, наприклад функція кишечника і обмін речовин»».