Ананаси: користь та шкода

Літо – це час, коли ми можемо насолоджуватись соковитими фруктами, як місцевими, так і екзотичними. Більше того, такі фрукти, як ананас не лише смачні, але й корисні. Вони містять поживні речовини та антиоксиданти, які допомагають зміцнити імунітет, покращити травлення, посилити обмін речовин, а також контролювати вагу, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Ананаси – єдина рослина з родини бромелієвих, яка дає їстівні плоди. Споживання ананасів пов’язано з цілим рядом переваг для здоров’я.  Зокрема, антиоксидантні властивості ананасів допомагають знизити ризик хронічних хвороб, таких як хвороби серця, діабет та деякі різновиди раку.

Ананаси містять велику кількість вітаміну С, який допомагає зміцнити імунітет, зберегти здоров’я серця та захищає організм від шкідливого впливу вільних радикалів.

Ананас, на відміну від багатьох інших фруктів, містить велику кількість бромелаїну, групи травних ферментів, що розщеплюють білки. Це може допомогти травленню. Деякі дослідження дозволяють припустити, що бромелаїн може допомогти зменшити симптоми астми.

Також в ананасах міститься марганець, який покращує здоров’я кісток, сприяє здоровому обміну речовин та допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Крім того, ананаси містять ще цілий ряд вітамінів та мінералів, які допомагають зміцнити імунітет та боротись із запаленнями.

Однак, не зважаючи на корисність цих екзотичних фруктів, вживати їх потрібно з обережністю. Споживання занадто великої кількості ананасів може підвищити чутливість тканин у ротовій порожнині. Через високий вміст вітаміну С, надто велика кількість ананасів може спричинити нудоту, блювоту, діарею, біль у животі та печінці. Надлишок бромелаїну в організмі теж може викликати блювоту, діарею, надмірну втрату крові під час менструації та висипи на шкірі. Особливо обережно потрібно вживати ананаси, якщо ви приймаєте антибіотики, антикоагулянти, препарати від безсоння та антидепресанти. Крім того, недозрілий ананас токсичний для людини і може стати причиною харчового отруєння.

Дієтологи рекомендують вживати п’ять порцій фруктів та овочів на день. Якщо ви хочете схуднути, варто віддавати перевагу овочам, скажімо, вживати 2 порції фруктів та 3 порції овочів щодня. Ананаси не варто споживати частіше, ніж 1 раз на день.

Поділись


Новини партнерів