Вживання в їжу продуктів, що містять необхідну кількість жирів, калорій і антиоксидантів, є важливою частиною підтримки оптимального здоров’я серця. За даними Американської кардіологічної асоціації (AHA), дієта, що містить свіжі фрукти, овочі, незбиране зерно, рибу, горіхи і рослинні олії, може допомогти знизити ризик хвороб серця.
Риба
Не всі жири погані. Деякі жири, такі як омега-3, є важливим компонентом здоров’я серця. Лікарі рекомендують їсти дві порції риби в тиждень, щоб задовольнити рекомендоване споживання омега-3. До найбагатших джерел омега-3 включають лосось, оселедець, скумбрію, сардини і тунець. Люди на веганській або вегетаріанській дієті можуть вибрати рослинні джерела омега-3 – лляну олію, олію авокадо.
Горіхи
Горіхи багаті мононенасиченими жирами, вітаміном Е і іншими антиоксидантами, які допомагають знизити рівень холестерину і артеріальний тиск у людей з ризиком хвороб серця. Волоські горіхи є особливими в цьому відношенні через їх багатий вміст.
Ягоди
Ягоди – багате джерело антоціанів. Це рослинні пігменти, які також діють як антиоксиданти для захисту серця від запалення і високого рівня холестерину, тим самим знижуючи ризик серцевих захворювань.
Овес
Овес є лише одним з кількох цільнозернових волокон з високим вмістом клітковини. Розчинна в вівсі клітковина, яка називається бета-глюканом, володіє сильним ефектом зниження рівня холестерину.
Бобові
Червоне оброблене м’ясо, наприклад шинка і бекон, пов’язані з високим ризиком хвороб серця та інших хронічних захворювань через високий вміст насичених жирів. Щоб уникнути їх, вибирайте натуральні тваринні і рослинні джерела білка, наприклад бобові – горох, нут, сочевицю і арахіс.