Небезпечні хвороби, на які вказує хронічна сонливість у літніх людей

Небезпечні хвороби, на які вказує хронічна сонливість у літніх людей

Вчені виявили, що сонливість у людей старше 65 років, діабет другого типу, гіпертонія, рак та інші смертельні хвороби пов’язані.

Співробітники Стенфордського університету досліджували 10930 чоловік двічі з інтервалом три роки. Люди похилого віку, які повідомили про денну сонливість при першому опитуванні, через три роки мали в 2,3 рази більшу ймовірність розвитку гіпертонії і діабету, онкологічних захворювань – в 2 рази. Порівнювалися групи людей з сонливістю і з нормальним сном.

Автори дослідження вважають, що ця інформація може допомогти лікарям приділяти більшу увагу захворюванням, що входять до групи ризику, при спостереженні своїх літніх пацієнтів.

Крім того, при обстеженні був виявлений зв’язок якості сну з серцево-судинними захворюваннями. Імовірність хвороб серця у людей, яких наполегливо хилить в сон вдень, виявилася вищою в два з половиною рази.

Серцеві проблеми спостерігалися у людей, які повідомили про сонливість при обох опитуваннях. Опитувані, які стали більше хотіти спати вже після першого опитування і повідомили про сонливість в другому інтерв’ю, в два рази частіше страждали від захворювань суглобів і опорно-рухового апарату .

Підвищена сонливість називається гіперсомнією, означає хронічне бажання спати після 7-годинного нічного сну.

Поділись


Новини партнерів