Як підібрати здорову альтернативу продуктам, на які у вас алергія

Харчова алергія – це імунна відповідь на певні типи їжі, яка вказує на те, що ця їжа вам не підходить, оскільки організм не може з нею впоратись. Кожного разу, як в організм потрапляє алерген, виділяються антитіла, що називаються IgE. Як результат, організм проявляє симптоми алергічної реакції, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

При цьому, якщо людина не може споживати певні продукти харчування, їх потрібно чимось замінити, інакше організм не зможе отримати деякі корисні речовини. Ось список  найпоширеніших харчових алергенів та тих продуктів, які можуть стати альтернативою для них:

Алергія на пшеницю і продукти з неї – одна з найпоширеніших харчових алергій у світі. Крім того, пшеницю не можуть вживати люди, які страждають на целіакію (або непереносимість глютену. Це позбавляє алергіків можливості споживати величезну кількість продуктів, оскільки пшеничне борошно використовується при виготовленні печива, хліба, макаронів та інших популярних продуктів харчування. Замінити їх можна домашніми стравами, виготовленими з вівсяного, гречаного, житнього, кукурудзяного та інших видів борошна, які не включають пшеницю.

Алергія на молоко зазвичай спричинена наявністю в ньому лактози. Люди, чий організм не переносить лактозу, можуть вживати рослинні замінники молока – соєве, кокосове, мигдальне чи вівсяне молоко. Вони такі ж поживні, як коров’яче молоко і можуть виступати його здоровою альтернативою.

Алергія на яєчний білок може спричинити опухлість, висипання або утруднення дихання через кілька хвилин після вживання в їжу яєць або продуктів, приготованих на їх основі. Альтернативою яйцям може бути картопляне або яблучне пюре, якщо мова йде про приготування різноманітних пирогів та запіканок. Вони мають приблизно однакові властивості. А якщо ви хочете отримувати більше білка, то зверніть увагу на продукти з сої, м’ясо, рибу, молочні продукти та бобові.

Ще одна дуже поширена харчова алергія – це алергія на арахіс. Якщо вона у вас є, але ви полюбляєте арахісову олію, у неї є більш здорова альтернатива. Це мигдальна олія. Вона збагачена вітамінами та мінералами і приносить таку ж користь для здоров’я. Крім того, соняшникова олія також може стати гарним замінником арахісової.

Алергія на сою – це велика неприємність. Вона надзвичайно багата на рослинний білок, клітковину та вітаміни, і алергія в жодному разі не повинна заважати отримувати ці поживні речовини. Ви можете замінити сою сочевицею, нутом, червоною та чорною квасолею, а також іншими видами бобових. Вони також є прекрасними джерелами білка та клітковини.

Алергія на деревні горіхи змушує людей уникати волоських та кедрових горіхів, в також кешью і фундука. Вони містять велику кількість необхідних організму омега-3 жирних кислот. Та якщо так сталось, що ви не можете їх їсти, у вас завжди є альтернатива у вигляді насіння соняшника, гарбуза, льону, дині або чіа. Вони зміцнюють здоров’я серця і мають протизапальні властивості.

Тож, алергія на певні продукти не повинна означати, що ви недоотримуєте деяких корисних речовин. Хоча планування збалансованого раціону за таких умов займе певний час, це все одно можливо і ви повинні приділити цьому питанню максимум уваги.

Поділись


Новини партнерів