Науковці знайшли препарат, який може прискорити одужання від COVID-19

Міжнародна команда дослідників встановила, що противірусний препарат інтерферон може допомогти прискорити одужання від COVID-19, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Опубліковане в журналі Frontiers in Immunology, дослідження показало, що лікування інтерфероном може значно прискорити кліренс вірусу та зменшити рівень пов’язаних із запаленнями білків у пацієнтів із COVID-19.

“Замість того, щоб розробляти для кожного вірусу специфічний противірусний препарат, ми повинні спершу розглянути лікування інтерферонами”, – сказала провідний науковий співробітник доктор Елеонора Фіш з університету Торонто, Канада.

Дослідницька група розглядала IFN-терапію COVID-19 через те, що інтерферон дав терапевтичну користь під час спалаху SARS 2002-2003 років. Вони встановили, що цей препарат, який використовується вже багато років, скоротив час, протягом якого у пацієнтів знаходили сліди вірусу у верхніх дихальних шляхах, в середньому на 7 днів.

Така терапія також знизила рівень в крові інтерлейкіну-6 та С-реактивного білка, двох пов’язаних із запаленнями білків, що були виявлені у пацієнтів із COVID-19.

Для підтвердження результатів дослідження науковці провели ще одне дослідження на групі з 77 інфікованих новим коронавірусом з Уханя.

Всі пацієнти мали випадки середньої тяжкості, ніхто не потребував переведення до відділення інтенсивної терапії чи підключення до апаратів ШВЛ.

На думку дослідників, це доводить, що інтерферон може прискорити очищення від вірусу верхніх дихальних шляхів, а також що він допомагає знизити рівень запальних білків.

Доктор Фіш сказала, що наступним кроком буде масштабне рандомізоване клінічне дослідження, яке б порівнювало дію інтерферону з дією плацебо.

В іншому дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet, зазначалося, що двотижневий курс антивірусної терапії, яка поєднує в собі дію трьох противірусних препаратів, показав перспективність у лікуванні госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 з випадками легкої та середньої тяжкості.

Комбінація препаратів, випробувана в дослідженні, включала інтерферон бета-1b, який був розроблений для лікування розсіяного склерозу, лопінавір-ритонавір, який зазвичай використовується для лікування ВІЛ та рибавірину, перорального препарату проти вірусу гепатиту С.

Поділись


Новини партнерів