Часте вживання солодких газованих напоїв може стати причиною хронічної хвороби нирок

Два нові дослідження показали, що зловживання солодкими газованими напоями може збільшити ризик розвитку хронічної хвороби нирок, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

“Споживання 500 мілілітрів недорогого безалкогольного напою, підсолодженого кукурудзяним сиропом з високим вмістом фруктози, підвищило судинний опір у нирках протягом 30 хвилин”, – коментують дослідники.

У другому дослідженні науковці встановили, що зміни кровотоку в нирках були викликані саме підсолоджувачем, а не кофеїном, що міститься в газованій воді.

Два дослідження включали загалом 25 здорових чоловіків та жінок середній вік яких становив 22-24 роки.

Крістофер Чапман з Університету Буффало в Нью-Йорку, і його колеги пояснили, що судинний опір виникає, коли кровоносні судини звужуються, зменшуючи приплив крові до нирок і збільшуючи артеріальний тиск і порушуючи роботу нирок.

“У сукупності наші результати показують, що споживання підсолоджених  безалкогольних напоїв з високим вмістом фруктози підвищує тонус судин у нирках у стані спокою та під час активації симпатичної нервової системи”, – заявили автори дослідження у випуску новин Американського фізіологічного товариства.

Звіт про дослідження було нещодавно опубліковано в American Journal of Physiology.

Поділись


Новини партнерів