Фахівці розповіли, як зменшити ризик раку шкіри

Хоча більшість людей добре розуміють, що захист від сонця важливий, опитування показують, що далеко не всі вживають застережних заходів, виходячи на вулицю, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

За даними Американської академії дерматології (ААД), захищатись від сонячних променів надзвичайно важливо, щоб запобігти раку шкіри. Вони проводили опитування, яке показало, що 76% американців знають про це, але лише 41% регулярно захищають себе від сонця, коли виходять на вулицю.

Вплив ультрафіолетових променів – найбільший фактор ризику раку шкіри, але при цьому 28% опитаних сказали, що рідко, або й взагалі ніколи не користуються сонцезахисною косметикою, а 65% не знають, що тінь може захистити від частини УФ-променів.

“Рак шкіри – один з найпоширеніших типів раку, проте більшості його випадків можна запобігти, якщо ховатись в тінь, носити закритий одяг та використовувати сонцезахисний крем на тих ділянках шкіри, які одяг не покриває”, – сказав доктор Брюс Тірс, президент ААД.

ААД рекомендує всім уникати прямих сонячних променів та ховатися в тінь між 10.00 та 14.00, носити сорочки з довгими рукавами, штани, капелюх з широкими полями та сонцезахисні окуляри, а також користуватись кремом від сонця широкого спектру дії з SPF 30 і більше.

При цьому ААД також рекомендує регулярно оглядати шкіру і родимки, шукаючи  попереджувальні ознаки меланоми. До них може належати сильна асиметрія родимок, їх нерівні чи погано помітні межі, нерівномірний колір, розмір (зазвичай на момент постановки діагнозу меланома має діаметр близько 6 мм, але вона може бути й меншою), а також зміни розміру, кольору та форми родимки. Також варто просити рідних оглянути шкіру в тих місцях, які важко оглянути самостійно, приміром на спині.

Рак шкіри піддається лікуванню. Що раніше його виявлять, то більше шансів, що лікування буде успішним. Тому оглядати шкіру і фіксувати будь-які зміни дуже важливо.

Щоб зменшити ризик розвитку раку шкіри, не нехтуйте захистом від сонця. Всього кілька простих кроків, які займуть не більше 15 хвилин, можуть врятувати ваше життя.

Поділись


Новини партнерів