
Чудові ароматні стиглі томати – одна з прикмет літа. Однак не все так просто. Є цілий ряд випадків, коли вживання томатів строго протипоказане і може викликати найсумніші наслідки.
Цей красивий овоч містить масу корисних речовин – вітаміни А, В2, В6, К, Е, і В12, також в ньому є великий вміст калію, корисного як для судин, так і для серця. До складу цього соковитого червоного плода входять і корисні кислоти – винна, лимонна, щавлева і яблучна.
Однак, на жаль, ці смачні плоди мають ряд протипоказань і прихованих небезпек для людського організму.
І хоча мало що може зрівнятися за смаком з нашими українськими помідорами, які стали майже брендом, сьогодні ми попередимо вас про те, в яких випадках вони можуть принести шкоду.
В яких випадках помідори можуть завдати шкоди організму
Оскільки зараз розпал літа, і лотки продавців завалені цим “натурпродуктом”, – саме час попередити вас про небезпеку.
Алергія на помідори
Алергія на помідори – досить поширене явище. Причина харчової алергії на томати криється в наявності в них певних антигенів – антоціанину і лікопену. Симптомами харчової алергії є:
– нудота;
– блювота;
– біль в шлунку;
– нежить;
– бронхоспазм;
– набряклість.
У деяких випадках алергія розвивається протягом декількох годин після вживання цього продукту. Тому тим, у кого виявлена алергія на томати, слід триматися від них подалі.
Томати протипоказані при жовчнокам’яній хворобі
Різні органічні кислоти в складі томатів беруть участь в процесі травлення. Також вони мають здатність активізувати діяльність шлунка, підшлункової залози, здатні посилювати моторику кишечника.
Однак якщо у вас є камені в жовчному міхурі, всі ці властивості обертаються на шкоду при прийомі томатів. Причина – в тому, що помідори володіють досить активним жовчогінним ефектом. А це може викликати спазми в жовчному міхурі, зрушення каменів і закупорку жовчовивідних шляхів, наслідки чого можуть бути вельми сумні.
Захворювання нирок є протипоказанням для вживання помідорів
У разі, якщо ви маєте захворювання сечостатевої системи, помідори вам якщо не категорично протипоказані, то як мінімум – не рекомендовані. Справа в тому, що в томатах міститься так звана щавлева кислота. Її велика кількість негативно впливає на водно-сольовий обмін.
Крім того, вживання варених і консервованих помідорів викликає зростання каменів в нирках. Тому тим, у кого є схильність до їх утворення, не слід вживати цим овочем.
Помідори шкідливі при хворобах суглобів
У зв’язку з наявністю тієї самої щавлевої кислоти томати мають здатність викликати сильні болі в суглобах людини.
Тому тим, хто страждає від захворювання опорно-рухового апарату і вже мав проблеми з суглобами, також не рекомендується їсти помідори.
Помідори збільшують залежність від нікотину
Як зазначається, деякі дослідники переконані – вживання помідорів збільшує нікотинову залежність. Тому, якщо ви хочете кинути палити, то внесіть в ваші плани і тимчасову відмову від поїдання цього чудесного, але такого небезпечного для курців овоча.
Запалення підшлункової залози можуть посилити помідори
При запаленні підшлункової залози (панкреатит) не слід вживати овочі і фрукти, що містять багато кислот, так як вони подразнюють її ніжну і запалену слизову.
Особливо протипоказані в цей період нестиглі і зелені томати.
Помідори несумісні з виразкою шлунка
При виразці шлунка, а також в разі, якщо у вас гастрит з підвищеною кислотністю, захоплюватися помідорами також не слід.
Якщо ж у вас гостра фаза однієї з цих хвороб, то бажано і зовсім виключити їх зі свого раціону.
Артеріальна гіпертензія – протипоказання для вживання помідорів
Ті з вас, хто страждає підвищеним артеріальним тиском (гіпертонією), а також тим, хто має інші захворювання серцево-судинної системи також повинні проявити обережність у своїй любові до цього ароматного овоча.
Зокрема, при гіпертонії категорично протипоказано вживання консервованих помідорів. При цьому не варто вживати ні квашені (бочкові), ні помідори, які піддавалися консервації з вживанням оцту (в маринованому вигляді).
Як найкраще вжити помідори, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю?
Помідори – прекрасний і дуже корисний овоч, але для того, щоб він приніс користь, а не шкоду, потрібно знати, як правильно його вживати.
Зрозуміло, нам подобається яєчня з помідорами, ми також часто додаємо їх при приготуванні м’яса, риби, в овочеве рагу. Однак не слід цим зловживати. Через великий вміст кислот помідор може підвищити навіть нормальну кислотність в шлунку, що може викликати запалення його слизової. Так що занадто часто їсти їх не слід.
Крім того, краще не вживати томати одночасно з хлібом. Це може викликати підвищене газовиділення і здуття живота (метеоризм). Щоб подібних проблем не виникало, тим часом як ви з’їли хліб і помідор має пройти не менше 2-3 годин.
Також для тих, хто стежить за своїм харчуванням, бажано утриматися від того, щоб поєднувати помідори на одній тарілці з м’ясом, яйцями і рибою, так як це важко впливає на шлунково-кишковий тракт, особливо – на підшлункову залозу.
Також не слід запивати їжу томатним соком – він розбавить речовини, які виділяються органами травлення, і це стане перешкодою для здорового процесу перетравлення їжі.
Майте на увазі: томатний сік – це самостійний прийом їжі. Тому, якщо ви хочете поласувати томатним соком, має пройти не менше півгодини після останнього прийому їжі.