Фахівець пояснив, яку небезпеку несуть солярії

Ті, хто відвідують солярії, щоб трохи засмагнути, ризикують своїм здоров’ям. Щорічно близько 450 000 нових випадків раку шкіри пов’язують із засмаганням у солярії, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Ульрафіолетові промені, від сонця вони надходять, чи від солярію, пошкоджують клітини шкіри. Немає значення, отримали ви опік, чи рівну коричневу засмагу, шкіра пошкоджена.

Однак, засмагання в солярії значно небезпечніше, ніж засмагання на свіжому повітрі, стверджує Рейчел Назарян, доктор медицини з дерматологічної групи Schweiger у Нью-Йорку.

Це пов’язано з тим, що солярій випромінює в 10-15 разів більше ультрафіолету, ніж ви можете отримати від сонячного світла навіть у розпал ясного дня. Це може спричинити більш серйозні та глибокі пошкодження шкіри. Солярії, як і сонце, випромінюють два типи УФ променів – УФА та УФБ.

УФА промені мають меншу енергію і проникають в більш глибокі шари шкіри, викликаючи появу зморшок, пігментних плям та інших ознак передчасного старіння.

УФБ промені не проникають так глибоко, але викликають сильніші пошкодження. Саме вони частіше виникають сонячні опіки та рак шкіри. Також вони можуть пригнічувати імунну систему.

До ризиків впливу штучного УФ випромінювання належать:

  • Підвищений ризик раку шкіри
  • Передчасне старіння
  • Проблеми з очима – катаракта, дегенерація макули, пошкодження рогівки, рак очей (якщо ви не користуєтесь в солярії захисними окулярами або вони неякісні)

Навіть один сеанс солярію може завдати шкоди.

“Так само, як одна сигарета може пошкодити легеневу тканину і викликати мутацію, що призводить до раку легенів, навіть один сеанс засмаги може збільшити ризик розвитку смертельно небезпечного раку шкіри – меланоми”, – каже Назарян.

За даними фонду Skin Cancer Foundation, якщо у вас був навіть один сеанс засмаги до 35 років, у вас на 75% підвищений ризик розвитку меланоми. Ушкодження ультрафіолетом є кумулятивним, тому чим більше ви піддаєтеся його впливу, тим вищим стає ризик.

Замість засмаги в солярії, доктор Назарян рекомендує використовувати декоративну косметику – бронзери та лосьйони з ефектом засмаги. Хоча стереотип, що такі засоби, замість імітувати засмагу, пофарбуюють вашу шкіру в помаранчевий, все ще поширений, косметична індустрія просунулась далеко вперед. Нинішня косметика для імітації засмаги сильно відрізняється від тієї, що продавалась 10-15 років тому.

Але ці засоби не захистять вас від УФ випромінювання, тому не забувайте користуватись сонцезахисним кремом, коли виходите на вулицю, аби не допустити пошкоджень шкіри.

Поділись


Новини партнерів