10 ранніх симптомів раку, які ми пропускаємо найчастіше

Запорука успішної терапії раку – рання діагностика. Але багато перших симптомів цієї хвороби часто маскуються під прояви інших недуг, і тому на них часто не звертають уваги, приймаючи за щось несерйозне. Тим часом, якщо вчасно звернутися до лікаря, ці «несерйозні дзвіночки» можуть в прямому сенсі врятувати життя. Ми зібрали 10 найпоширеніших ранніх симптомів раку, які жінки ігнорують найчастіше. Ні в якому разі не робіть так!

Кровотеча після менопаузи

Якщо ви пройшли через менопаузу, але час від часу помічаєте плями крові на білизні або навіть відзначаєте повноцінну кровотечу, вам потрібно терміново звернутися до лікаря. Часто саме так проявляється рак матки – і важливо пам’ятати, що якщо хворобу виявити на першій стадії, ймовірність гарного результату становить 88%.

Виразки і незагойні ранки в роті

Періодично з’являються виразки на м’яких тканинах ротової порожнини, білі або червоні плями на яснах або поверхні язика, набряк або оніміння щелепи – все це може бути тривожним сигналом, який попереджає про рак порожнини рота, що розвивається. Не тягніть і не чекайте, поки саме пройде – зверніться до лікаря.

Здуття живота

Здуття живота під час місячних – це нормально, але якщо «ці дні» пройшли, а ви як і раніше відчуваєте дискомфорт, варто звернутися до лікаря. Особливо якщо такого роду симптоми супроводжуються постійним запором – вони можуть бути проявом раку яєчників. Ще один тривожний симптом – різке зниження апетиту і відчутно менша потреба в їжі – не тягніть, якомога швидше зверніться до лікаря.

Нерегулярні місячні і біль в області тазу

Далеко не всім жінкам щастить, і їх цикл залишається стабільним і передбачуваним протягом довгого часу. Але навіть якщо тривалість вашого циклу змінюється від місяця до місяця, звертайте увагу на інтенсивність місячних. Якщо раптом у якийсь момент виділення стали більш інтенсивними, час менструації – більш тривалим, а больові відчуття – сильніші, ніж зазвичай, зверніться до лікаря і попросіть направлення на УЗД органів малого тазу. Те ж саме варто зробити, якщо ваш цикл, раніше був раніше регулярним, раптом «збився» – всі ці симптоми можуть говорити про розвиток раку яєчників.

Постійний кашель

Якщо у вас немає алергії, якщо ви перехворіли ГРВІ понад три тижні тому, якщо ніяких інших симптомів на кшталт закладеності носа або болю в горлі ви не спостерігаєте, вам варто звернутися до лікаря. Постійний «безпричинний» кашель може бути проявом раку легенів або лейкемії. Ще один тривожний симптом – біль у грудях, що віддає в плече або руку. І, звичайно ж, треба терміново звернутися до лікаря, якщо у мокротинні є сліди крові.

Нудота і біль в животі

Зрозуміло, поодинокі випадки розладів шлунку або отруєння не означають, що у вас рак. Але якщо спазми шлунку і нудота – ваші постійні супутники, варто звернутися до лікаря. Можливо, мова йде про гастрит або виразку, але також ці симптоми можуть попереджати про рак шлунку, кишечника, печінки, підшлункової залози або лейкемію.

Часті застуди

Всі ми час від часу стикаємося з вірусними інфекціями, але якщо ви «чіпляєте» застуди чотири рази на рік і частіше, варто звернутися до лікаря. Справа в тому, що лейкемія – рак крові – змушує організм виробляти аномальні лейкоцити, послаблюючи тим самим його здатність боротися з інфекціями і послаблюючи імунну систему. Занадто часті або затяжні застуди, від яких ніяк не виходить вилікуватися – привід терміново звернутися до лікаря.

Утруднене ковтання

Якщо вам важко ковтати, при цьому у вас немає болю в горлі і ви не хворі на ангіну, терміново зверніться до лікаря. Цей симптом може бути раннім проявом раку легенів, горла або шлунку. Також варто перевірити щитовидну залозу, тому що вузли, які утворюються на ній, також можуть перешкоджати процесу ковтання.

Незрозумілі синці

Якщо синяки з’являються у вас на тілі постійно, якщо вони розташовані в дивних місцях (наприклад, пальці рук) і особливо якщо ви не можете пояснити їх походження, не можна зволікати з візитом до лікаря. Ці незрозумілі синці – можливий симптом лейкемії. Справа в тому, що з часом через хворобу кров гірше переносить кисень і під шкірою з’являються невеликих згустки – які ми і приймаємо за синці.

Різка втрата ваги

Схуднення без причин і старань – це привід не радіти, а причина звернутися до лікаря. Різка втрата ваги без зміни харчових звичок і рівня активності, як правило, повідомляє про те, що з організмом щось не в порядку – і, на жаль, дуже часто це «щось» виявляється пухлиною. Не ігноруйте цей симптом!

Поділись


Новини партнерів