Що викликає ячмінь, та як його найкраще позбутися

Ячмінь – це червоний горбок, який з’являється на повіці і часто виглядає як великий прищ. Повіка набрякає, а якщо торкнутись ячменю, то з’являється біль, пише Жіночий світ.

Ячмінь може з’явитись в будь-кого, але, за словами офтальмолога Емі Лін, в деяких людей ризик їх виникнення вищий.

Ячмінь – це запалення волосяного мішечка або сальної залози у повіках. Ці залози не дають очам пересихати, але в них можуть потрапити бактерії (в основному це золотистий стафілокок), які призведуть до запалення.

Є декілька основних причин появи ячменю:

  • Погана гігієна. Коли ви розтираєте очі немитими руками, це може призвести, серед іншого, до появи ячменю. Неправильна гігієна контактних лінз теж може стати причиною його появи. Тому дуже важливо щодня дезінфікувати лінзи та обов’язково знімати їх на ніч.
  • Хлор та піт. Дуже важливо ретельно вмиватись після плавання в басейні, оскільки існують стійкі до хлору бактерії, що викликають очні інфекції. Також варто вимити повіки після фізичних вправ, оскільки піт та шкірне сало, які виділяються під час фізичної активності, можуть закупорити сальні залози повік та спричинити зараження.
  • Макіяж. Косметика – прекрасне середовище для розвитку бактерій, тому експерти радять змінювати засоби для очей щонайменше раз на пів року, а також ретельно мити пензлики та інші інструменти.
  • Деякі захворювання. Скажімо, захворювання під назвою розанцеа призводить до появи запалень на всьому обличчі, включаючи повіки. Обумовлений надмірним виділенням шкірного сала себорейний дерматит теж часто призводить до закупорювання сальних залоз та виникнення ячменю. Збільшує шанси появи ячменю блефарит, та, навіть, діабет.

При цьому, якщо у вас уже був ячмінь в минулому, висока імовірність, що час від часу він повертатиметься. Якщо це відбувається, проконсультуйтесь зі своїм лікарем, він призначить необхідні аналізи, щоб дізнатись, який саме збудник викликає у вас ячмінь, та пропише лікування.

Щоб вилікувати сам ячмінь, рекомендують використовувати теплі компреси – намочіть тканину у гарячій воді, витисніть її, щоб волога не стікала, та потримайте на оці 10-15 хвилин. Якщо тканина вистигла, занурте її в гарячу воду ще раз. Робіть такі компреси 3-5 разів на день. Категорично не рекомендується проколювати ячмінь, це погіршить запалення і уповільнить одужання.

Хоча зазвичай ячмінь минає самостійно, варто звернутись до лікаря, якщо він впливає на ваш зір. Але найкраще все ж не допускати появи ячменю. Експерти радять для його профілактики промивати повіки дитячим шампунем, який не подразнює очі.

Поділись


Новини партнерів