Діабет 2 типу: ожиріння головний фактор ризику, незалежно від генетики

Ожиріння підвищує ризик розвитку діабету 2 типу в 6 разів, незалежно від генетичної схильності до захворювання, йдеться дослідженні, опублікованому в журналі Diabetologia.

Дослідження проведено докторами Терезією Шнурре і Херміною Якупови, з Центру фундаментальних метаболічних досліджень Novo Nordisk (Університет Копенгагена, Данія).

Використовуючи дані з тематичного групового дослідження, проведеного в спільноті «Дієта, рак і здоров’я» в Данії, автори вивчили зв’язок між ожирінням, генетичною схильністю і несприятливим способом життя з діабетом типу 2. Вибірка для дослідження включала 4729 осіб, у яких розвинувся діабет 2 типу протягом 14,7 років спостереження, і випадковим чином обрана вибірка з 5402 чоловік (контрольна група).

Середній вік усіх учасників склав 56,1 року (від 50 до 65 років), 49,6% – жінки. 21,8% всіх учасників були класифіковані як ті, що страждають ожирінням, 43,0% – з надмірною вагою і 35,2% – з нормальною вагою; і 40,0% вели здоровий спосіб життя, 34,6% – проміжний, 25,4% – несприятливий з точки зору наслідків для здоров’я.

Результати експерименту: ожиріння “перемагає” генетичний ризик

У порівнянні з людьми з нормальною вагою, у людей з ожирінням ймовірність розвитку діабету 2 типу була в 6 разів вища, а у людей з надмірною вагою – в 2,4 рази. Що стосується генетики, у тих, у кого найвищий рівень GRS (показник генетичного ризику діабету), ймовірність розвитку захворювання була в 2 рази вища.

Цікаво, що навіть серед осіб з низьким рівнем генетичної схильності і здоровим способом життя, ожиріння було пов’язане з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу в 8,4 разів, в порівнянні з людьми з нормальною вагою, в тій же групі ризику за генетичною ознакою і образом життя.

Поділись


Новини партнерів