Науковці розказали, який “сюрприз” може бути у вашій порції суші

Коли ви замовляєте суші, то можете отримати більше, ніж сподівались. Дослідники встановили, що, порівняно з 1970-ми роками, кількість паразитів Anisakis simplex зросла в 283 рази, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Це величезне збільшення чисельності гельмінтів анісакіс, яких також називають оселедцевими хробаками, може мати наслідки як для здоров’я людини, так і для морських ссавців, стверджують автори дослідження, опублікованого нещодавно в журналі Global Change Biology .

“Коли люди їдять живих оселедцевих хробаків, вони можуть пошкоджувати стінку кишечника та викликати симптоми, схожі на симптоми харчового отруєння, такі як нудота, блювота та діарея. У більшості випадків глист гине через кілька днів, і симптоми зникають”, – заявила авторка дослідження Челсі Вуд. Вона є доцентом у Школі водних і рибних наук університету Вашингтона.

Вуд зазначила, що більшість випадків захворювання, яке називається анізакідоз, не діагностують, оскільки люди вважають, що у них було харчове отруєння.

Незважаючи на свою назву, оселедцеві глисти зустрічаються у різних морських риб та кальмарів, пояснює Вуд. Вони можуть досягати до 2 сантиметрів в довжину.

Як би ретельно виробник риби чи кухар, що готує суші, не видаляли паразитів з риби, якась їх кількість залишається в продукті практично завжди.

“Якщо ви турбуєтеся про наявність гельмінтів, перш, ніж їсти суші, розріжте кожен шматочок навпіл і перевірте наявність глистів”, – радила Вуд.

Хоча ці гельмінти більше загрожують здоров’ю морських ссавців, ніж людей, таке значне зростання їхньої чисельності не може не викликати занепокоєння.

Поділись


Новини партнерів