Рак підшлункової залози: 7 ранніх ознак, які важливо розпізнати

За останні 10 років поширеність цього виду раку серед жінок зросла до 15%. Дуже важливо знати ранні симптоми раку підшлункової залози.

Якщо рак підшлункової залози вдається визначити на ранній стадії, шанси на п’ятирічну виживаність складають 30%. Тому важливо знати, на які симптоми потрібно звертати увагу, і відразу звертатися до лікаря.

Жовтяниця

Це найяскравіший симптом, але частіше за все він говорить про те, що хвороба перейшла в серйозну стадію. Якщо жовтіють білки очей, це може говорити про те, що пухлина заблокувала жовчний протік, що і призводить до накопичення жовчі і зміни кольору білків очей і шкіри.

Біль в животі і попереку

Покладіть кінчик пальця на верхню частину живота, трохи нижче грудини. Потім уявіть, що ваш палець спрямований прямо через тіло до хребта. Це і є те місце, в якому найчастіше локалізується біль при раку підшлункової залози. Біль зазвичай тупий, ниючий і тривалий. Якщо він турбує вас протягом тижня і довше, обов’язково зверніться до лікаря.

Темна сеча і зміни стільця

Якщо колір сечі стає коричневим або іржавим, це також може говорити про розвиток раку підшлункової залози. Білірубін, речовина, що виробляється печінкою і входить до складу жовчі, накопичується в крові, через що сеча темніє. Ще одна небезпечна ознака – зміна стільця, який стає жирним або глинистим. Обов’язково зверніться до лікаря і зробіть узі підшлункової залози!

Нудота і блювання

Нудота, блювота і біль, що підсилюється після прийому їжі – симптом, з яким потрібно якомога швидше звертатися до лікаря. Ці ознаки можуть попереджати про різні небезпечні захворювання, і рак підшлункової залози – одне з них.

Проблеми з зубами і яснами

Поганий запах з рота, ясна, що кровоточать, запалені зуби і навіть карієс – все це також може бути ознакою раку підшлункової залози. Дослідники з медичного центру Langone NYU виявили, що наявність у роті тих же самих бактерій, які були пов’язані з зубними захворюваннями, такими як періодонтит, підвищує ризик розвитку раку підшлункової залози на 59%. Так що якщо стан здоров’я ваших зубів і ясен погіршився, вам варто звернутися не тільки до стоматолога.

Безпричинна втрата ваги

Ми не втомлюємося повторювати: невмотивована помітна втрата ваги (4 і більше кілограм) – це привід обов’язково звернутися до лікаря. Це часто говорить про те, що в організмі відбувається якийсь небезпечний процес, дуже часто онкологічного характеру.

Поділись


Новини партнерів