Продукти, що зменшують запалення суглобів

Запалення є природною реакцією організму на пошкодження тканин або перевантаження хворого суглоба. Незважаючи на те що це фізіологічна захисна реакція, вона може викликати високу температуру, набряклість суглобів і біль.

Запалення – один із способів, за допомогою яких організм захищає себе від пошкодження або від шкідливих впливів (наприклад, інфекції). У разі пошкодження тканин лейкоцити спрямовуються до ураженого місця. Там вони починають виділяти особливі речовини, які ініціюють запальні реакції.

При цьому одні речовини можуть посилювати запалення, а інші знижувати. Виходить, що, вживаючи різні продукти, можна або зменшити, або збільшити набряклість суглобів і біль в них.

Є певні речовини, що знижують запальну реакцію. це:

– зелені овочі та інші продукти рослинного походження;
– есенція чорної смородини, енотеровое масло (отримується з рослини енотери, або ослинника дворічного);
– рослинна олія: кукурудзяна, соєва, соняшникова, лляна;
– макрель, анчоуси, оселедець, лосось, сардини, озерна форель, атлантичний осетр і тунець. Вживання в їжу 30 г риби в день або двох рибних блюд в тиждень може зменшити запалення. (Врахуйте, що при глибокому заморожуванню відбувається руйнування жирних кислот омега-3 і поряд з цим зростає вміст жирів, які не роблять позитивного впливу на здоров’я.)

І навпаки, посилити запальні процеси може арахідонова кислота, яка міститься в м’ясі, молочних продуктах (особливо в тих, які багаті насиченими жирами), а також в яєчних жовтках.

Отже, підведемо підсумок. Для того щоб зменшити запалення:

– щотижня з’їдайте від 2 до 5 рибних страв або щодня пийте 1-2 ч. Ложки риб’ячого жиру;
– приймайте по 200-300 мг енотерової олії (олії з чорної смородини, з насіння бурачника);
– вживайте по 1 ст. ложці рослинної олії тих сортів, які перераховані вище.
Джерело

Поділись


Новини партнерів