Фахівці розповіли, як правильно продезинфікувати продукти з магазину

В умовах пандемії навіть звичайний похід в магазин за продуктами або доставка додому вимагають певного плану дій і дотримання правил безпеки. Крім того, не можна забувати про дезінфекцію продуктів вже вдома: це пов’язано з ризиком зараження через упаковку. Ось головні рекомендації, які убезпечать продуктовий шопінг в цей непростий час.

Похід в магазин

Професор Лондонської школи гігієни і тропічної медицини Саллі Блюмфілд переконана, що супермаркети – одне з місць для передачі вірусу. «Безліч людей чіпають і перекладають товар, торкаються до конвеєрної стрічки на касі, натискають на кнопки в паркувальних автоматах і на банківських терміналах, беруть, а потім викидають паперові чеки. Не кажучи вже про те, що люди знаходяться в безпосередній близькості один від одного», – говорить Блюмфілд.

Саме тому під час відвідин супермаркетів і магазинів необхідно дотримуватися таких правил:

  • Одягнути маску.
  • Тримати дистанцію від інших покупців в два метри.
  • Протирати ручки візка або кошика антисептиком, а краще одягнути медичні або одноразові поліетиленові рукавички.
  • По можливості відмовтеся від оплати готівкою, краще використовувати банківську карту або оплату телефоном.
  • Вибирати товари не на вагу, а в герметичній упаковці.

Доставка додому

Сьогодні доставка продуктів чи товарів додому – кращий варіант, аніж похід в магазин, тому що так можна уникнути контакту з іншими покупцями. По можливості вибирайте безконтактну оплату і доставку і просіть залишити покупки під дверима.

Обробка продуктів

Визначте місце в квартирі, де ви будете розкладати покупки. Наприклад, діставайте всі покупки на столик або тумбочку в коридорі, а не на кухні.

Далі обробіть пакети спиртом або санітайзером. Якщо ви йдете в магазин, то краще заздалегідь брати тканинну сумку для покупок, яку можна буде випрати по приходу додому.

Овочі та фрукти

Багато фруктів і овочів обробляють воском і парафіном. Щоб змити цей поверхневий шар, потрібно ретельно вимити плід в мильній воді за допомогою щітки. Для зручності насипте продукти в друшляк і рівномірно обдайте окропом. Після можна поставте друшляк під струмінь холодної води.

Яйця

Перед приготуванням яйця необхідно обов’язково мити теплою водою з милом або содовим розчином. Після миття розкладіть їх для просушування на рушник або просто витріть серветкою.

Пластикові упаковки

Продукти в герметичній упаковці промийте під проточною водою з милом або засобом для миття посуду і витріть насухо. По можливості висипте в контейнери вміст, а упаковку – викидайте.

Їжа з ресторанів і кафе

Перш за все уточніть, як заклад забезпечує герметичність упаковки вашого замовлення. Після отримання замовлення всі контейнери, які доставляють кур’єри, потрібно ретельно протерти антисептичними або спиртовими серветками, а руки ретельно вимити. Їжу потрібно перекласти в домашній посуд, а упаковки викинути.

У ситуації, що склалася краще замовляти страви зі свіжих продуктів (без сирих інгредієнтів), які можна піддати додатковій тепловій обробці в мікрохвильовці чи духовці.

Поділись


Новини партнерів