Фахівці розповіли, що таке “гормони щастя” та як збільшити їхній рівень

Гормони – це в речовини, які виділяються кількома залозами по всьому тілу. Кожен гормон грає свою унікальну роль у загальному функціонуванні організму, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Наш настрій і почуття сильно залежать від гормонів. Є чотири основні гормони, які відповідають за регулювання нашого настрою та змушують нас почуватись щасливими:

Дофамін пов’язаний з усіма приємними відчуттями, пам’яттю та здатністю до навчання. Також відомий як гормон “хорошого настрою”. Вивільнення дофаміну миттєво піднімає наш настрій і робить нас більш щасливими.

Серотонін – це ще один гормон, який не тільки допомагає регулювати настрій, але й відповідає за сон, травлення, навчання та гарний апетит.

Окситоцин, або «гормон любові». Він відіграє провідну роль у створенні міцних зв’язків батьки-діти з моменту народження. Цей гормон також вивільняється під час обіймів чи поцілунків і сприяє довірі та любові у стосунках.

Ендорфін вивільняється, коли ви займаєтесь чимось, що приносить “винагороду”. Наприклад, це може бути вживання їжі та напоїв або виконання фізичних вправ. Це природне знеболення нашого організму. Вивільнення ендорфінів може бути реакцією організму на біль і дискомфорт

Ось 4 способи підвищення рівня гормонів щастя:

  • Вийдіть на сонце і подихайте свіжим повітрям. Вплив сонячних променів сприяє вивільненню ендорфіну та серотоніну. Звісно, в умовах карантину від тривалих прогулянок краще відмовитись, однак ви можете приготувати чашку чаю чи кави і просто постояти на балконі. Отримувати вдосталь сонячного світла надзвичайно важливо для організму людини.
  • Смійтеся. Яким би складним не був день, знайдіть час, щоб посидіти з родиною та посміятися від душі. Сміх допомагає вивільнити ендорфіни та сприяє зближенню з сім’єю.
  • Приділяйте час своєму хобі. Особливо актуально зараз, коли багато людей вимушені залишатися вдома. Згадайте, можливо ви займалися чимось, що приносило вам задоволення, але закинули це через нестачу часу. Кулінарія, малювання, танці та співи, будь-яка діяльність, що приносить радість, сприяє виробленню дофаміну, серотоніну та ендорфіну, які зроблять вас щасливішими та менш напруженими.
  • Займіться медитацією. Давно встановлено, що медитація допомагає зняти стрес, сприяє кращому сну та стимулює викид ендорфіну у кров.
Поділись


Новини партнерів