Коронавірус чутливий до алкоголю – вчені

Новий коронавірус більш чутливий до алкоголю, ніж атипова пневмонія. До такого висновку прийшла група вчених з Німеччини та Швейцарії в ході експерименту.

“Вірус можна майже повністю знищити при концентраціях етанолу до 30 відсотків”, – говорять фахівці.

Хоча в багатьох спиртних напоях, таких як віскі, горілка або джин, вміст алкоголю вище цього рівня, вчені радять використовувати їх в якості дезинфікуючого засобу для рук тільки в безвихідних ситуаціях.

Вчені підкреслюють, що люди не повинні розглядати вживання алкоголю, як спосіб запобігти або вилікувати COVID-19.

Стефані Фендер з відділу молекулярної та медичної вірусології Рурського університету в Бохумі та її співробітники використовували вірусний штам від пацієнта з Мюнхена, а потім інфікували ним клітини тварин. Ці клітини поміщали в спиртові розчини різної сили.

Спочатку вони спробували розчин 85-процентного етанолу з водою, формула, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я для виготовлення антисептиків для рук в домашніх умовах. Виявилося, що формула може усунути вірусну активність після 30 секунд контакту.

Потім вони повторили випробування при більш низьких концентраціях етанолу. При десяти і двадцяти відсотках вірус залишився недоторканим, але коли вміст алкоголю досяг 30 відсотків, рівень дезінфекції виявився на рівні формули ВООЗ.

За словами дослідників, новий коронавірус виглядає більш уразливим для алкоголю, ніж два інших коронавируса – важкий гострий респіраторний синдром (SARS) та близькосхідний респіраторний синдром (MERS).

Чи Чжун, професор школи суспільної охорони здоров’я Нанкинского університету попередив, що пити алкоголь для боротьби з коронавірусом марно: такі інфекції починаються в нижній частині легенів, а не в горлі. Але протирати руки в крайніх випадках ним можна.

Джерело

Поділись


Новини партнерів