Стовбурові клітини можуть допомогти подолати наслідки інфаркту

Команда дослідників виявила, що можна проводити лікування пацієнтів після серцевого нападу за допомогою стовбурових клітин, пише Жіночий світ.

Згідно з новим дослідженням науковців клініки Майо, яке було опубліковано в NPJ Regenerative Medicine, людські кардіопоетичні клітини знищують пошкоджені білки, щоб вилікувати наслідки інфаркту.

Андре Терзіч, доктор наук, директор Центру регенеративної медицини клініки Майо та старший автор дослідження, каже: “Зміни, спричинені інфарктом, занадто великі, щоб серце могло саме з ними впоратись та не допустити подальших пошкоджень”.

“Однак, терапія кардіопоетичними стовбуровими клітинами повністю або частково обернуло дві третини змін, спричинених хворобою, так що 85 відсотків усіх уражених клітинних функціональних категорій, сприятливо відповіли на лікування”.

Однак науковці зазначають, що механізм лікування наслідків інфаркту стовбуровими клітинами ще недостатньо вивчений, тому поки що таку терапію широко використовувати не можна. Її випробували на лабораторних мишах, а зараз проходять клінічні випробування на пацієнтах.

Поділись


Новини партнерів