Лікарі розповіли, чим небезпечний вісцеральний жир та як його позбутись

Вісцеральний жир – це тип жиру, який відкладається на внутрішніх органах.

Надлишок вісцерального жиру пов’язують з високим кров’яним тиском, хворобами серця, інсультами, порушеннями сну та діабетом, пише Жіночий світ з посиланнями на Insider.

Ви не можете побачити вісцеральний жир, оскільки він знаходиться під м’язами. Тому найпростіший спосіб зрозуміти, що його у вас забагато – це обчислити індекс маси тіла. Коли він становить більше 25, це вважається надмірною вагою, а коли більше 30 – ожирінням.

Ще один спосіб вимірювання кількості вісцерального жиру в домашніх умовах – вимірювання окружності талії. Якщо окружність талії чоловіка більше 100 см, а жінки – 90 см, це говорить про надлишок вісцерального жиру.

Найбільшу роль у накопиченні вісцерального жиру відіграють генетика та раціон. Надлишок цукру та велика кількість перероблених продуктів сприяють відкладенню вісцерального жиру.

Крім генетичної схильності та неправильного харчування, причинами надмірного накопичення вісцерального жиру може бути споживання більшої кількості калорій, ніж людина спалює, вікове зменшення м’язової маси, зниження рівня естрогену та надмірний стрес.

Найкращим нехірургічним способом зменшення кількості вісцерального жиру – це перехід на здоровий спосіб життя. 80% успіху – це харчування. Лікарі рекомендують дієти, які містять багато білка і обмежену кількість вуглеводів. Важливо також скоротити споживання калорій, скоротити частку цукру в раціоні та вживати більше овочів, фруктів та продуктів з цільного зерна. Фізичні вправи теж важливі. Тип вправ не має значення, головне, щоб вони пришвидшили серцебиття та сприяли потовиділенню.

Якщо цей спосіб не спрацював, то найефективнішим хірургічним способом боротьби з вісцеральним жиром є баріотична операція.

Оцінити втрати вісцерального жиру може бути складно, оскільки в результаті дієти, фізичної активності чи операції, ви почнете втрачати і підшкірний жир. Медики рекомендують відстежувати ІМТ та окружність талії, щоб слідкувати за результатами.

Активна робота над втратою вісцерального жиру та ведення більш активного способу життя принесуть вам користь у довгостроковій перспективі. Йдеться не лише про стрункішу фігуру, скидання вісцерального жиру призведе до зменшення ризику розвитку деяких дуже небезпечних хвороб.

 

Поділись


Новини партнерів