Аспірин може допомогти запобігти раку печінки

Загальновідомо, що люди, які хворіють на гепатит В або С мають більший ризик виникнення раку печінки. Але останнє дослідження показало, що регулярний прийом маленьких доз аспірину дозволяє знизити його вдвічі, пише Жіночий світ.

Спостереження проводили близько восьми років. За цей час у 4% учасників, які щодня приймали маленькі дози аспірину, розвинувся рак печінки. В той же час, з учасників, які не приймали аспірин, захворіло 8,3%.

Авторка дослідження доктор Трейсі Саймон наголосила, що механізму впливу аспірину на імовірність виникнення раку, вчені поки що не знають.

“В інших дослідженнях аспірин пов’язували зі зменшенням ожиріння печінки, запалень і рубцювання тканин”,- додала Саймон. Все це збільшує ризик появи захворювань печінки, включаючи рак. “Аспірин зупиняє або затримує прогресування захворювань печінки”, – сказала вона.

Дослідники скористалися даними зі шведського медичного реєстру. Вони перевірили 50 000 людей з гепатитом В і С, які приймали маленькі дози аспірину та 14 000 людей, які його не приймали. Пацієнти вживали аспірин, щоб запобігти інфарктам та інсультам. Було визначено, що прийом аспірину знижує ризик появи раку печінки. А також те, що чим довше пацієнт приймає аспірин, тим менші у нього шанси захворіти на рак.

І хоча аспірин може викликати внутрішню кровотечу, команда Саймон виявила, що ризик виникнення кровотечі був майже однаковим і у тих, хто приймав аспірин, і у тих, хто цього не робив (8% та 7%).

Дослідники наголошують, що поки не проведені рандомізовані клінічні випробування впливу аспірину на виникнення раку, не рекомендується вживати його без призначення лікаря. Крім того, вживання аспірину пов’язане з додатковим ризиком кровотечі для людей із такими захворюваннями, як цироз печінки. Результати дослідження актуальні тільки для людей, хворих на гепатит.

Поділись


Новини партнерів