Вчені пояснили, чому ми використовуємо сонцезахисний крем неправильно

Всі ми знаємо, як важливо користуватися сонцезахисною косметикою. Але дослідження показали, що більшість із нас не захищають найчутливішу ділянку шкіри – наші повіки.

Це підвищує ризик виникнення раку шкіри, попереджають вчені з Ліверпульського університету.  Кількість випадків раку шкіри зростає щороку, не зважаючи на всі заходи, спрямовані на пропаганду використання засобів з SPF.

Дослідники з’ясували, як 84 людини (62 жінки та 22 чоловіки) наносять на обличчя зволожуючий крем з фактором захисту від сонця або звичайний сонцезахисний крем, а потім сфотографували їх за допомогою чутливого до ультрафіолету апарату.

В середньому добровольці не покрили зволожуючим кремом 17% обличчя, а сонцезахисним кремом – близько 11%. 21% шкіри навколо очей було пропущено при використанні зволожуючого крему, а при використанні сонцезахисного крему – 14%. Саме тонка шкіра навколо очей найбільше схильна до раку, а рак шкіри загалом найчастіше починається на голові та шиї.

Більшість учасників дослідження не знали, що покрили шкіру обличчя не повністю.

Автори сказали: “При застосуванні сонцезахисного крему та зволожуючого крему з SPF, область навколо очей часто пропускають, особливо біля носа. Учасники покривали меншу частину обличчя під час використання зволожуючого крему порівняно із сонцезахисним кремом. Ми робимо висновок, що при застосуванні крему з SPF особливу увагу слід приділяти області повік”.

Близько 78 відсотків учасників не захистили область між куточками очей і носом, незалежно від того, застосовували вони сонцезахисний крем або зволожуючий крем. Сонячні окуляри з УФ-фільтрами можуть допомогти захистити пропущені ділянки, зазначають експерти.

Результати дослідження було опубліковано в PLOS One.

 

Поділись


Новини партнерів