На ринках вже активно продають молодий часник. Хтось не терпить його запаху, а є люди, які без нього й до столу не сядуть. Однак мало хто задумується, що простим зубчиком часнику можна собі продовжити… молодість!
Докладно про це – у розмові з дієтологом Людмилою Денисенко.
– Часнику приписують безмежні чудодійні властивості. Чи так це насправді?
– Справді, він допомагає стабілізувати кров’яний тиск, знижує ризик виникнення серцево-судинних хвороб, всіляко підтримує імунну систему. Найперше вчені дізналися про унікальні властивості часнику в лікуванні застудних захворювань. Аліцин, що міститься в ньому, блокує вироблення ферментів, які сприяють поширенню вірусу в організмі.
Також цей овоч допомагає знизити рівень так званого “поганого” холестерину в крові на 10%. І це теж завдяки аліцину. Екстракт часнику допомагає запобігти утворенню згустків крові й тим самим знижує ризик виникнення тромбів у судинах. А ще речовини, які містяться в ньому, здатні розширювати кровоносні судини, і, щоби кров’яний тиск нормалізувався, досить щодня протягом 3 – 5 місяців вживати лише один зубчик свіжого часнику.
І це ще не всі його корисні властивості! Завдяки фітонцидам часник гальмує розмноження бактерій, грибів і мікроорганізмів, навіть дифтерійної палички, туберкульозної мікобактерії, стафілококів, стрептококів і збудників дизентерії.
– При яких хворобах варто вживати часник?
– У медичній практиці препарати з часнику використовують при атонії кишківника, коліті, ентериті, дизентерії, метеоризмі, – для придушення процесів гниття, розвитку гнильних бактерій, сприяючи розвитку корисної флори кишківника. Ще як протиглисний засіб, а також для лікування гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та інших недуг. Зовнішньо застосовується кашка зі свіжого часнику для лікування ран, які важко загоюються. А також – для лікування нежитю, трихомонадного кольпіту…
– Кажуть, часник чудово очищає судини. Це правда?
– Часник дійсно здатний знижувати рівень холестерину, але в крові, а не на стінках судин, де він уже відклався у вигляді атеросклеротичних бляшок. А от щоби цього не ставалося, треба з’їдати по зубчику часнику щодня. Попередньо варто його роздусити чи дрібно порізати, щоб вивільнити аліцин – речовину, яка має ці властивості. Бо після термічної обробки ця корисна речовина руйнується. Той же аліцин є і найпотужнішим антиоксидантом, завдяки якому можна запобігти утворенню ракових пухлин шкіри та зменшити розмір вже існуючих злоякісних новоутворень.
– Дехто спеціально їсть часник у спеку, мовляв, це розріджує кров, та й не отруїшся. Що ви на це скажете?
– У спеку, коли ми пітніємо більш ніж зазвичай, а ще з’їмо часничку, запах від тіла буде доволі неприємний… А ще вдень не бажано їсти часник, бо це може дещо підвищувати кислотність і викликати в роті відчуття печії, що й так відбувається через зневоднення, тож часник лише посилюватиме спрагу. Крім того, він не володіє настільки вираженими бактерицидними властивостями, щоб запобігти харчовому отруєнню. Тому часничок варто їсти ввечері, коли спаде спека.
– Скільки можна їсти молодого часнику тим, хто його любить?
– Це дуже індивідуально. При його переїданні може виникнути метеоризм і діарея, дисбактеріоз і навіть внутрішня кровотеча. Безумовно, украй рідко, але знати про це варто, як і про те, що його вживання в поєднанні з деякими медикаментами може спровокувати кровотечу. Насамперед, це стосується препаратів для лікування діабету, ВІЛ-інфекції, раку та гіпертонії.