Артрит або артроз: як визначити, що викликає біль у суглобах?

Суглоби є в плечах, ліктях, колінах і стегнах, вони дозволяють кісткам рухатися. Коли людина стає старше, то може почати відчувати біль і дискомфорт при русі суглобів. Люди часто розглядають цей біль як нормальну частина старіння, не особливо турбуючись. Але симптоми можуть вказувати на розвиток ревматоїдного артриту. Як дізнатися, що викликає біль і дискомфорт в суглобах?

Артроз. Цей тип хвороби є найбільш поширеним, що виявляється у пацієнтів старше 50 років. Артроз називають хворобою «зносу», амортизації в суглобах (хрящі) починають стиратися з віком, що змушує їх ставати жорсткішими, втрачати еластичність. Це також робить суглоби більш схильними до пошкодження.

Ревматоїдний артрит (РА). Хоча це ще один поширений тип хвороб суглобів, він сильно відрізняється від артрозу. Вчені розглядають ревматоїдний артрит як аутоімунне захворювання, воно розвивається в результаті впливу імунної системи організму на його власні тканини. Артрит пов’язаний з ризиком ранньої смерті, але своєчасна діагностика і правильне лікування можуть запобігти або уповільнити прогресування.

Фиброміалгія. Ця форма захворювання суглобів призводить до болю в різних частинах тіла. Зазвичай вона супроводжується проблемами зі сном, слабкістю, втомою.

Ревматична поліміалгія. Менш поширена, ніж інші види хвороб. Ревматична поліміалгія включає біль в великих суглобах тіла, таких як стегна і плечі.

Як знизити навантаження і зменшити біль?

  • Залишайтеся фізично активними, виконуючи вправи середнього рівня навантаження.
  • Приділіть увагу розтяжці перед тренуванням, підтримуйте гарний діапазон рухів.
  • Тримайте вагу тіла в межах норми, щоб зменшити навантаження.
Поділись


Новини партнерів