Корисні звички, які допомагають уникнути застуди та грипу

Весна у всіх асоціюється за теплом, сонечком та квітами. Але весняне тепло оманливе, саме коли нам здається, що час позбутись важкого одягу, починається сезон грипу та застуд. На щастя, є декілька популярних способів захиститись. Та є й інші способи, про які ви, можливо, чули, але які на справді не працюють. Експерти розповіли, які способи захисту варті довіри, а які – ні, повідомляє Жіночий світ з посиланням на WebMD.

Використовувати дезінфікуючий засіб для рук: Дієво

“Засоби для дезінфікування рук значно покращилися за останні роки”, – пояснює доктор наук Чарльз Герба, експерт із мікробів з університету Арізони. Шукайте той, який містить 60% спирту. Це найефективніша концентрація для знищення мікробів.

Але не перестарайтесь, каже Герба. Використовуйте його один або два рази протягом дня, а також після поїздок громадським транспортом, повернення з вулиці, або перед їжею (якщо ви не можете помити руки).

Постійно мити руки: Дієво, але не обов’язково

Миття рук, особливо після використання туалету або перед їжею, все ще має вирішальне значення для захисту від застуди та грипу. Але, навіщо мити їх після кожного рукостискання, коли дезінфікуючий засіб так само добре вбиває мікроби? Плюс це навіть ефективніше: лише 5% людей миють руки досить довго, щоб дійсно позбутися мікробів, як показують дослідження, і лише двоє з трьох людей використовують мило!

Спускати воду, прикривши руки паперовим рушником: Дієво

“Кнопка на бачку – це найбільш забруднена поверхня в туалеті”, – каже Герба. Використовуйте той же рушник, щоб відкрити двері туалету при виході – це теж буде не зайвим.

Не використовувати сушку для рук: Дієво

Ці машини не тільки дратують гучними звуками, а і можуть становити серйозну небезпеку для вашого здоров’я. Дослідження показують, що сушарка поширює в 1300 разів більше мікробів, ніж паперові рушники. Використовуйте паперові рушники, якщо вони є, або дайте рукам висохнути самим.

Використовувати паперову накладку сидіння унітаза: Не дієво

Порцеляновий трон – це фактично одне з найчистіших місць громадського туалету, оскільки їх часто прибирають дезінфікуючими засобами, говорить Герба.
Якщо це вам від цього спокійніше, можете ними користуватись, але цей тонкий аркуш паперу не принесе багато користі, оскільки рідини можуть пройти прямо через нього, – каже Філіп Тірно, доктор філософії, мікробіолог і клінічний професор патології в Нью-Йорку Університеті. До того ж, сидіння унітазу – це не те, контакту з чим варто боятись.

Натискати кнопки ліфта за допомогою якогось предмета: Дієво

Кнопка на першому поверсі, якої всі торкаються, може стати особливо забрудненою, говорить Герба.

Уникати рукостискань або обіймів з людьми, які здаються хворими: Дієво

Поясніть, що це не грубість, ви захищаєте своє здоров’я. Обидва експерти кажуть, що вони не торкаються друзів та родичів, які хворіють, особливо якщо вони кашляють і чхають.

Не торкатись руками обличчя: Дієво

Дотик до очей, носа чи рота брудними руками – це певний спосіб захворіти. І ви можете робити це частіше, ніж усвідомлюєте. В одному дослідженні встановлено, що в середньому дорослий чоловік торкається обличчя приблизно 16 разів на годину.

Приносити на заняття власний килимок для йоги: Дієво

Йога може принести велику користь для здоров’я, але ваш килимок також може стати місцем накопичення для мікробів, говорить Тірно. Обов’язково очищуйте його поверхню антибактеріальними серветками після кожного використання.

Витерти обладнання у тренажерних залах: Дієво

Тренування можуть зіграти певну роль у зміцненні імунної системи, але обладнання для фізичних вправ досить брудне. Одне дослідження виявило, що вірус, який викликає звичайну застуду, присутній у 63% тренажерних залів. Захистіть себе від мікробів під час тренування, протираючи тренажер рушником перед його використанням. (Тірно пропонує використовувати власний рушник та позначити X на “брудній” стороні.)

Носити хірургічну маску в літаках: Дієво

Це не буде зайвим, каже Тірно, особливо якщо хтось позаду, або перед вами чхає і кашляє.

Поділись


Новини партнерів