Скільки вітаміну D потрібно, щоб залишатися здоровим?

Вітамін D бере участь чи не у всіх процесах в організмі, від росту кісток до зменшення запалень. Він, звісно ж, присутній в деяких продуктах харчування і виробляється, коли шкіра піддається впливу сонячних променів, але не всі знають, скільки вітаміну D потрібно нашому тілу і коли нам його не вистачає, пише Жіночий Світ з посиланням на Today.

Що ж кажуть лікарі про найкращі джерела та підтримання оптимального рівня вітаміну D?

Скільки вітаміну D потрібно людині?

Рекомендована щоденна кількість вітаміну D, підбирається індивідуально залежно від віку, стану здоров’я, місця проживання та інших факторів, повідомляє Національний інститут охорони здоров’я Сполучених Штатів Америки.

В середньому для дітей віком до року рекомендована добова норма вітаміну D становить 400 МО (або Міжнародних одиниць) на добу. Дітям старше року, підліткам, дорослим віком від 19 до 70 років, а також вагітним жінкам, або ж тим, що годують груддю, рекомендована добова норма становить 600 МО. Дорослим старше 71 року слід приймати 800 МО щодня.

Для більшості людей ця норма може виконуватись при дотриманні збалансованої дієти та достатньому перебуванні на сонці, стверджує доктор Ендрю Ягім, директор дослідження спортивної медицини Клініки охорони здоров’я Mayo, який вивчає вітамін D. Однак тим, хто проживає в місцевості з обмеженою кількістю сонячного світла, може бути складніше.

Де можна знайти вітамін D?

Більшість людей хоча б частково задовольняють потребу у вітаміні D через вплив сонячних променів. Інші природні джерела вітаміну D включають олію печінки тріски, жирну рибу, таку як лосось та тунець, жовтки яєць та деякі сири, повідомляє NIH.
Багато основних продуктів харчування, таких як молоко, крупи для сніданку та апельсиновий сік, також збагачені вітаміном D. “Насичена вітамінами їжа може забезпечити більшу частину норми вітаміну D в раціоні”, – сказали в NIH. Але в багатьох випадках лікарі рекомендують приймати його додатково.

Коли потрібно почати приймати синтетичний вітамін D?

Хоча існують суперечки щодо того, чи потрібні добавки з вітаміном D, доктор Ягім каже, що є деякі групи населення, яким може знадобитися додаткове джерело вітаміну, наприклад, ті, хто мешкає в північних районах, де мало сонячного світла.

“Багато людей взимку отримують недостатньо вітаміну D, може навіть розвинутись його дефіцит, здебільшого тому, що ми не отримуємо необхідної кількості сонячного світла”, – сказав Ягім.

Низький рівень вітаміну D може призвести до таких проблем, як рахіт, випадання волосся та остеопороз. Однак Ягім сказав, що існує деякий скептицизм щодо використання добавок для накопичення в організмі вітаміну D.

“Деякі люди насправді виступають проти дієтичних добавок, вони думають, що краще завжди обирати збагачені вітамінами та мінералами продукти харчування, і я, безумовно, з цим згоден”, – сказав він. “Але є винятки, такі речовини, як вітамін D, які дуже складно отримати в необхідній кількості тільки з їжі”.

Однак лікар зазначає, що дуже важливо обирати високоякісні добавки, які пройшли незалежне тестування.

Поділись


Новини партнерів