Як знизити ризик розвитку раку печінки

Вчені Женевського університету розповіли про способи, які допоможуть знизити ризик розвитку раку печінки.

До розвитку онкології часто призводить наявність надмірної ваги, відзначають експерти. Ожиріння може провокувати цироз або рак. Через пізню діагностику захворювання стає смертельним для 700 тисяч чоловік щороку.

– Така хвороба печінки вже спостерігається майже у 30 відсотків населення, в майбутньому вона може перетворитися на основну проблему охорони здоров’я, — йдеться в дослідженні.

Ожиріння, як правило, виникає через малорухливого способу життя і неправильного харчування. Дуже важливо відмовитися від смажених і жирних страв і займатися спортом хоча б півгодини в день.

Потрібно пам’ятати, що зайва вага є фактором ризику багатьох захворювань. Ожиріння – це причина високого тиску і високого рівня цукру в крові. Воно може спровокувати, в тому числі, рак простати, товстої кишки, нирок, матки і молочних залоз. Найнебезпечніше скупчення жирових мас в області черевної порожнини.

Рак печінки або печінковоклітинний рак – злоякісна пухлина, яка локалізується в печінці. З’являється, як правило, на тлі хронічних хвороб (вірусний гепатит, цироз).

На які симптоми потрібно звернути увагу. Біль в животі або її посилення – симптом раку, часто свідчить вже про великі розміри новоутворення або його поширення за межі печінки. Також ознакою раку може бути відчуття тяжкості в правому підребер’ї і підвищена температура тіла, яка тримається тривалий час і не пояснюється іншими причинами.

Здуття живота, зниження маси тіла, відсутність апетиту, слабкість – це симптоми раку печінки, але можуть зустрічатися і при інших хворобах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів