Фахівці пояснили, чи можна їсти картоплю щодня

Картопля – найбільш споживаний у США овоч, але він має погану репутацію. Більшість
вживає її приготованою у фритюрі, чи у вигляді чіпсів, тому багато людей вважають, що це не здорова їжа. Але насправді це не так, пише Today.

Одна картоплина середнього розміру на день може бути частиною здорової дієти і не
збільшує кардіометаболічний ризик – шанси на діабет, серцеві захворювання або інсульт – до тих пір, поки картопля вариться чи запікається, і готується, без додавання великої кількості солі або насичених жирів, показало дослідження дієтологів з Державного університету Пенсільванії.

Картопля містить більше клітковини та калію, порівняно з аналогічною кількістю калорій, що містяться в білому рисі, білому хлібі, чи макаронах. Такі результати дослідження були опубліковані минулого місяця в Британському журналі про харчування.

“Безумовно, їсти чіпси або картоплю фрі слід обережно, але є здоровіші способи
приготування картоплі, і вважати, що вся картопля шкідлива трохи несправедливо по відношенню до бідного овоча”, – каже Емілі Джонстон, співавтор дослідження та аспірант кафедри харчових наук у штаті Пенсильванія.

“Ми не хочемо, щоб люди боялися картоплі, але ми хочемо переконатися, що вони їдять її правильно і в порціях прийнятного розміру”.

Корисна картопля готується з мінімальним додаванням солі та жиру

Для дослідження вчені брали до уваги ефект від щоденного вживання в їжу картоплі,
порівняно з вживанням тієї ж кількості калорій у рафінованих зернах.

Вони вивчали 50 здорових дорослих, у яких на початку дослідження вимірювали
артеріальний тиск та міцність артерій, а зразки крові перевіряли на рівень глюкози,
холестерину, інсуліну та інших маркерів. Ці перевірки повторювалися протягом усього
дослідження.

Потім учасникам було дозволено самостійно обрати гарнір: або картопля на 200 калорій, або очищені зерна, підготовлені Центром вивчення метаболічної дієти в штаті
Пенсильванія. Їх їли щодня протягом чотирьох тижнів.

Після щонайменше двотижневої перерви вони перейшли на інший гарнір і теж вживали його протягом місяця. Картопляні гарніри складалися з пареної або запеченої картоплі. Варіанти зернового гарніру включали іспанський рис, макаронні вироби та часниковий хліб, заявила Джонстон. Усі вони були приготовані з мінімальним додаванням солі, насичених жирів чи цукру, хоча деякі інгредієнти були додані для смаку, включаючи цибулю, панірувальні сухарі та сир.

Картопля – багате джерело калію

Споживання калію та клітковини учасниками було значно вищим, коли вони їли картоплю, порівняно з очищеними зернами, як показало дослідження. Якість їх раціону також була вищою, що обумовлено більшим споживанням овочів.

Не було доказів, що картопля, підвищує рівень глюкози, і різниці в холестерині, інсуліні чи інших маркерах не було, зазначають автори. Не було і побічних кардіометаболічних наслідків.

Картопля – це багате джерело калію, який необхідний для регулювання артеріального
тиску, але якого більшість американців мають у своєму раціоні недостатньо, сказала
Джонстон.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань майже половина дорослих у
США мають гіпертонію.

“Ми, звичайно, хочемо, щоб люди їли більше некрохмалистих овочів, тому що ми знаємо, що їх споживання в Америці зараз значно нижче рекомендованих норм”, – сказала Джонстон.

“Але крохмальні овочі та рафіновані зерна також необхідні для збалансованої дієти”.
Картопля може бути частиною здорової дієти, включаючи дієти для схуднення, зазначила редактор NBC News Health and Nutrition Madelyn Fernstrom. Вона назвала їх “поживною їжею”, середня печена картоплина, містить 4 грами клітковини (приблизно 20% від вашого щоденної норми), 4 г білка, половину денної норми вітаміну С, 25%
необхідного калію, третину вітаміну В6 і майже 10% заліза.

Поділись


Новини партнерів