Найгірша закуска для горілки

Скільки століть існує горілка, стільки ж часу тривають суперечки між медиками і знавцями про те, чим її можна закушувати, а що, навпаки, не можна їсти після випитої чарки.
Шашлик
Горілка – одна з перших речей, про які думають люди, коли збираються на пікнік. Наступним у списку йде шашлик – і найчастіше воліють смажити на мангалі свинину або баранину. Але це жирне м’ясо, приготоване на розжареному вугіллі, загострює і продовжує дію спиртного, перешкоджаючи його розпаду. Більш того, подібне поєднання може стати першим кроком до розвитку гострого панкреатиту. А в запущених випадках і до панкреонекрозу, який іноді може мати летальні наслідки. Так, горілка, потрапляючи в шлунок, викликає рефлекторний спазм вірсунгової протоки, через який в дванадцятипалу кишку надходить сік підшлункової залози. А жирне смажене м’ясо змушує підшлункову залозу почати інтенсивно виробляти свій секреторний сік, який через спазм протоки нікуди вийти не може.
Помідори
Наступним обов’язковим продуктом на пікніку є помідори і різні кетчупи, створені на їх основі. Органічна кислота з помідорів не тільки підсилює негативні якості горілки, але і в поєднанні з нею дуже негативно впливає на стінки шлунка. Вживання з горілкою помідорів і продуктів, що містять їх кислоту, загрожує печією, здуттям живота, нетравленням і може привести до розвитку гастриту. Що стосується гострих кетчупів та інших соусів, наприклад, гірчиці або хрону, то вони здатні під впливом алкоголю викликати настільки сильний опік слизової шлунка, що може знадобитися невідкладна медична допомога.
Солодощі
Якщо перехилити чарчину-другу, а потім закусити її тістечком, організм в першу чергу почне розщеплювати жирне солодке тісто, ягоди та насичені цукром креми. Глюкоза для підшлункової залози важливіша, ніж спирт, а значить, розщеплення алкоголю буде відкладено на потім, коли вся отрута з нього буде засвоєна. В результаті солодке провокує різкий викид інсуліну в кров, до цього додаються засвоєні спиртові токсини і настає швидке і чадне сп’яніння, а на ранок – жорстке похмілля, навіть якщо кількість випитого спиртного була не дуже серйозною.
Що стосується шоколаду, то споживання його після горілки викликає рівно той же ефект, що і жирне м’ясо. Горілка викликає спазм вірсунгової протоки, а шоколад провокує підвищене вироблення соку підшлункової залози. І якщо часто закушувати горілку шоколадом, то розвиток панкреатиту виявиться лише питанням часу.
Фрукти
Літнім вечором іноді хочеться себе побалувати улюбленими фруктами і ягодами, наприклад, динею, а ще розслабитися і випити горілки. Тільки ось поєднання дині і горілки викликає найнеприємніші відчуття для людського організму. Якщо хтось уявляє собі, що таке брага і як відбувається бродіння цього місива – це найяскравіша ілюстрація того, що діється в кишечнику, коли горілку закушують динею. Бурління, якими супроводжується бродіння – мала частина того, що чекає людину. Гнильний ефект зрештою викличе тривалу діарею, біль в стінках кишечника і в анусі.
Ще одна не найвдаліша фруктова закуска до горілки – яблука, лимони і виноград. У разі вживання їх з горілкою в організмі відбувається такий же процес, як і при вживанні помідорів. Яблучна, лимонна та виноградна кислота підсилюють токсини горілки і при цьому впливають на слизову шлунка, провокуючи печію та інші гастрітні прояви.
Закушуючи горілку, краще нівелювати всі вищевказані ефекти, але для цього слід відмовитися від жирного, гострого, солодкого, мучного і кислого. А ще алкоголь можна розбавляти, і тоді спазм вірсунгової протоки буде не так виражений, а це зможе вберегти підшлункову залозу від потенційного запалення.
Джерело
Поділись


Новини партнерів